ßßß Cookit - przepis na Klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

To nie zwykłe klopsiki, które znamy z polskiej kuchni. Siekane mięso doprawione jest cierpką miętą górską, a pyszny sos pomidorowy zdradza wpływy tureckie i jest aromatyzowany cynamonem.
Dzięki temu daniu wprowadzisz do swojej kuchni nutkę orientalnych smaków.
Składniki dla 4 osób:
1 czerstwa bułka kajzerka,
400 g siekanej wieprzowiny,
1 duże jajko,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
3 gałązki mięty górskiej - zastępczo może być tymianek cytrynowy,
sól/pieprz,
ok. 2 łyżki bułki tartej,
750 g dojrzałych pomidorów,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1 łyżeczka cynamonu.
Wykonanie:
Z bułki zetrzyj skórkę, a miękli środek namocz w zimnej wodzie. Mięso włóż do miski. Bułkę mocno wyciśnij i razem z jajkiem wymieszaj z mięsem. Dodaj 1 obraną i utartą cebulę oraz 2 ząbki czosnku obranego i przepuszczonego przez praskę. Listki mięty drobno posiekaj i również dodaj do mięsa. Wszystko dopraw solą i pieprzem.
Mięso mocno wymieszaj dodając otartą skórkę z bułki i tyle bułki tartej, aby masa dała się uformować. Odstaw na 30 minut pod przykryciem w chłodne miejsce.
Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę, wcześniej usuwając gniazda. Pozostałą cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj pozostały czosnek i pomidory. Wszystko dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj ok. 5 minut.
Z mięsa uformuj klopsiki i przełóż je do sosu.
Sos dopraw cynamonem.
Klopsiki duś przez ok. 20 minut w sosie pod przykryciem. Dopraw do smaku.
Propozycja podania:
Danie to najlepiej podawać z białym pieczywem i czerwonym owocowo-cierpkim winem, np. z Krety.
Oryginalną grecką oliwę potrzebną do przyrządzenia tego dania znajdziesz w sklepie DaryGrecji.pl .
Oliwa Manoli. Pochodzenie: Grecja, kreta południowa, Heraklion z doliny Messara.
Jest to oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno uzyskiwana z niepowtarzalnej odmiany oliwek psilolia – koroneiki. Manoli ma słodki, owocowy, a zarazem delikatny i przyjemny smak.
W 100 g produktu:
Kalorie: 3767 kj (900 kcal)
Białko: 0 g
Węglowodany: 0 g
Tłuszcze / 100 g: 100 g
Tłuszcze nasycone: 7 , 1 g
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 78 , 6 g
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 , 3 g
Cholesterol: 0 mg
Przejdź do sklepu
Źródło:http://blog.darygrecji.pl/przepisy-kuchni-greckiej-klopsiki-w-sosie-pomidorowym