ßßß
To nie zwykłe klopsiki, które znamy z polskiej kuchni. Siekane mięso doprawione jest cierpką miętą górską, a pyszny sos pomidorowy zdradza wpływy tureckie i jest aromatyzowany cynamonem.Dzięki temu daniu wprowadzisz do swojej kuchni nutkę orientalnych smaków.Składniki dla 4 osób:1 czerstwa bułka kajzerka,400 g siekanej wieprzowiny,1 duże jajko,2 cebule,4 ząbki czosnku,3 gałązki mięty górskiej - zastępczo może być tymianek cytrynowy,sól/pieprz,ok. 2 łyżki bułki tartej,750 g dojrzałych pomidorów,2 łyżki oliwy z oliwek,1 łyżeczka suszonego tymianku,1 łyżeczka cynamonu.Wykonanie:Z bułki zetrzyj skórkę, a miękli środek namocz w zimnej wodzie. Mięso włóż do miski. Bułkę mocno wyciśnij i razem z jajkiem wymieszaj z mięsem. Dodaj 1 obraną i utartą cebulę oraz 2 ząbki czosnku obranego i przepuszczonego przez praskę. Listki mięty drobno posiekaj i również dodaj do mięsa. Wszystko dopraw solą i pieprzem.Mięso mocno wymieszaj dodając otartą skórkę z bułki i tyle bułki tartej, aby masa dała się uformować. Odstaw na 30 minut pod przykryciem w chłodne miejsce.Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę, wcześniej usuwając gniazda. Pozostałą cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj pozostały czosnek i pomidory. Wszystko dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj ok. 5 minut.Z mięsa uformuj klopsiki i przełóż je do sosu.Sos dopraw cynamonem.Klopsiki duś przez ok. 20 minut w sosie pod przykryciem. Dopraw do smaku.Propozycja podania:Danie to najlepiej podawać z białym pieczywem i czerwonym owocowo-cierpkim winem, np. z Krety.Oryginalną grecką oliwę potrzebną do przyrządzenia tego dania znajdziesz w sklepie DaryGrecji.pl .
Oliwa Manoli. Pochodzenie: Grecja, kreta południowa, Heraklion z doliny Messara.Jest to oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno uzyskiwana z niepowtarzalnej odmiany oliwek psilolia – koroneiki. Manoli ma słodki, owocowy, a zarazem delikatny i przyjemny smak.W 100 g produktu:Kalorie: 3767 kj (900 kcal)Białko: 0 gWęglowodany: 0 gTłuszcze / 100 g: 100 gTłuszcze nasycone: 7 , 1 gJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 78 , 6 gWielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 , 3 gCholesterol: 0 mgPrzejdź do sklepu