ßßß
Dzisiaj zaprezentuje Wam grecki specjał mięsny. Sekretem tej potrawy jest sproszkowana papryka, która nadaje jej piękny kolor. Na wszystkich wyspach greckich Dodekanez sos pomidorowy doprawiany jest właśnie papryką w proszku.Składniki dla 4 osób:750 g cielęciny (udziec, łopatka),4 cebule,2 zielone papryki,350 g dojrzałych pomidorów,3 łyżki oliwy z oliwek,2 łyżki sproszkowanej papryki słodkiej,2 łyżki pasty pomidorowej,300 ml czerwonego wina,1 łyżeczka suszonego oregano,1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,sól/pieprzszczypta cukru.Wykonanie:Cielęcinę pokrój w kostkę wielkości 4-5 cm.Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki. Paprykę oczyść, a następnie pokrój w paski.Z pomidorów usuń nasadę ogonków, pokrój na kawałki i przetrzyj przez sito lub usuń pestki i zmiksuj na gładką masę.W szerokim rondlu rozgrzej oliwę i na wolnym ogniu delikatnie obsmaż mięso, mniej więcej przez 10 min. Dodaj cebulę i smaż dalej. Całość powinna przybrać barwę miodu.Dodaj paprykę pokrojoną w paski, paprykę w proszku, sól i pieprz.Następnie dodaj cukier, przetarte pomidory, pastę pomidorową i ok. 100 ml wina.Wszystko duś na słabym ogniu pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny, dolewając po trochu pozostałe wino i w razie potrzeby wodę, ale pamiętaj, że sos nie powinien być zbyt rzadki.Na koniec potrawę dopraw oregano, solą, pieprzem i posyp natką.Propozycja podania:Danie najlepiej podawać z ryżem lub frytkami. Do tej potrawy rewelacyjnie pasuje korzenne wino, np. Nemea z Grecji.W sklepie DaryGrecji.pl kupisz oryginalną oliwę grecką do tego dania:Oliwęaz oliwek ManoliKliknij w obrazek, aby przejść do sklepu.