ßßß Cookit - przepis na Cielęcina w czerwonym sosie

Cielęcina w czerwonym sosie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zaprezentuje Wam grecki specjał mięsny. Sekretem tej potrawy jest sproszkowana papryka, która nadaje jej piękny kolor. Na wszystkich wyspach greckich Dodekanez sos pomidorowy doprawiany jest właśnie papryką w proszku.
Składniki dla 4 osób:
750 g cielęciny (udziec, łopatka),
4 cebule,
2 zielone papryki,
350 g dojrzałych pomidorów,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki sproszkowanej papryki słodkiej,
2 łyżki pasty pomidorowej,
300 ml czerwonego wina,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
sól/pieprz
szczypta cukru.
Wykonanie:
Cielęcinę pokrój w kostkę wielkości 4-5 cm.
Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki. Paprykę oczyść, a następnie pokrój w paski.
Z pomidorów usuń nasadę ogonków, pokrój na kawałki i przetrzyj przez sito lub usuń pestki i zmiksuj na gładką masę.
W szerokim rondlu rozgrzej oliwę i na wolnym ogniu delikatnie obsmaż mięso, mniej więcej przez 10 min. Dodaj cebulę i smaż dalej. Całość powinna przybrać barwę miodu.
Dodaj paprykę pokrojoną w paski, paprykę w proszku, sól i pieprz.
Następnie dodaj cukier, przetarte pomidory, pastę pomidorową i ok. 100 ml wina.
Wszystko duś na słabym ogniu pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny, dolewając po trochu pozostałe wino i w razie potrzeby wodę, ale pamiętaj, że sos nie powinien być zbyt rzadki.
Na koniec potrawę dopraw oregano, solą, pieprzem i posyp natką.
Propozycja podania:
Danie najlepiej podawać z ryżem lub frytkami. Do tej potrawy rewelacyjnie pasuje korzenne wino, np. Nemea z Grecji.
W sklepie DaryGrecji.pl kupisz oryginalną oliwę grecką do tego dania:
Oliwęaz oliwek Manoli
Kliknij w obrazek, aby przejść do sklepu.
Źródło:http://blog.darygrecji.pl/przepisy-kuchni-greckiej-cielecina-w-czerwonym-sosie