Wykonanie

Dzisiaj zaprezentuje Wam grecki specjał
mięsny. Sekretem tej potrawy jest sproszkowana
papryka, która nadaje jej piękny kolor. Na wszystkich wyspach greckich Dodekanez
sos pomidorowy doprawiany jest właśnie
papryką w proszku.Składniki dla 4 osób:750 g
cielęciny (
udziec,
łopatka),4
cebule,2
zielone papryki,350 g dojrzałych
pomidorów,3 łyżki
oliwy z oliwek,2 łyżki sproszkowanej
papryki słodkiej,2 łyżki pasty pomidorowej,300 ml
czerwonego wina,1 łyżeczka
suszonego oregano,1 łyżeczka posiekanej
natki pietruszki,sól/pieprzszczypta
cukru.Wykonanie:
Cielęcinę pokrój w kostkę wielkości 4-5 cm.Obierz
cebulę i pokrój na duże kawałki.
Paprykę oczyść, a następnie pokrój w paski.Z
pomidorów usuń nasadę ogonków, pokrój na kawałki i przetrzyj przez sito lub usuń pestki i zmiksuj na gładką masę.W szerokim rondlu rozgrzej
oliwę i na wolnym ogniu delikatnie obsmaż
mięso, mniej więcej przez 10 min. Dodaj
cebulę i smaż dalej. Całość powinna przybrać barwę
miodu.Dodaj
paprykę pokrojoną w paski,
paprykę w proszku,
sól i
pieprz.Następnie dodaj
cukier, przetarte
pomidory, pastę
pomidorową i ok. 100 ml
wina.Wszystko duś na słabym ogniu pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny, dolewając po trochu pozostałe
wino i w razie potrzeby
wodę, ale pamiętaj, że sos nie powinien być zbyt rzadki.Na koniec potrawę dopraw
oregano,
solą,
pieprzem i posyp
natką.Propozycja podania:Danie najlepiej podawać z
ryżem lub frytkami. Do tej potrawy rewelacyjnie pasuje korzenne
wino, np. Nemea z Grecji.W sklepie DaryGrecji.pl kupisz oryginalną
oliwę grecką do tego dania:Oliwęaz
oliwek ManoliKliknij w obrazek, aby przejść do sklepu.