Wykonanie
PSTRĄGW
GAŁCE MUSZKATOŁOWEJ PIECZONY NA ZIEMNIACZKACH
Uwielbiam
ryby. Wigilii bez
karpia sobie nie wyobrażam. Ale wiem też, że wiele osób
karpia nie lubi. Dlatego dzisiaj właśnie dla nich propozycja innej królewskiej
ryby.
Pstrąg. Również polska i pyszna
ryba. Gości na niejednym
stole wigilijnym. U mnie w zaskakującej dla niektórych, ale przepysznej odsłonie. A skąd pomysł ?Niedawno oglądałam kulinarny program Wyprawy po
przyprawy . Dowiedziałam się z niego, że
gałka muszkatołowa jest idealna do ryb, choć mało kto ją do nich stosuje. Oprócz tego dowiedziałam się, że ma piękne, jadalne kwiaty o czym kompletnie nie wiedziałam ;)Ale wracając do przepisu. Gałka i
ryba równa się miłość dozgonna w moim podniebieniu. Zresztą nie tylko moim, bo zakochała się w tym połączeniu cała moja rodzina, z Rodzicami odwiedzającymi nas na czele. Pomysł na pieczenie jej na ziemniaczkach zaczerpnęłam z Kuchnii Lidla . I tak wyszło iście królewskie, świąteczne i wymagające małego nakładu czasu danie. Zapraszam.
Składniki na 2-3 osoby :
2 surowe
pstrągi patroszone1/4 kostki
masła2 łyżeczki
koperkugałka muszkatołowa - około 4-5 łyżeczek1
cytrynasólpieprz8 ziemniaczków
oliwa z oliwektymianeknatka pietruszkicebulka -
szczypiorZiemniaki obieramy, kroimy na cząstki lub grubsze plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwa z oliwek, wrzucamy
ziemniaki. Posypujemy je
tymiankiem,
solą,
pieprzem,
szczypiorkiem i
natką pietruszki, układamy na wierzchu kilka plasterków
masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190'c na około 20 minut. Mieszamy w trakcie pieczenia od czasu do czasu.W tym czasie płuczemy
pstrągi i osuszamy. Skrapiamy
sokiem z cytryny i nacieramy porządnie
solą,
pieprzem i gałka muszkatołową.Miękkie
masło rozcieramy z kilkoma kroplami
soku z cytryny,
koperkiem i 2 łyżeczkami
gałki muszkatołowej. Każdą
rybę nadziewamy
masełkiem, wkładamy po 2 plasterki z
cytryny do środka i dwa na grzbiet
ryby.Gdy
ziemniaki zaczynają się rumienić - układamy na wierzch
ryby i pieczemy razem jeszcze około 15 - 20 minut. Smaczności !!!