Wykonanie
Im więcej spędzamy czasu w kuchni tym częściej zadajemy sobie pytanie jak przygotować znane nam produkty w niecodzienny sposób. Dlatego też z dumą prezentujemy ostatnio przygotowany wypiek na ciasto buraczane.

Składniki:Ciasto:3
jajka350 g
cukru200 ml
oleju rzepakowego350 g
buraków surowych (startych na grubej tarce)300 g
mąki2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g posiekanych na drobno
orzechów włoskichSzczypta
soliPolewa:
Czekolada mleczna3 łyżki
mlekaPłatki migdałowePrzygotowanie:Ciasto:
Jajka wymyj,
białka oddziel od
żółtek, dodaj do nich szczyptę
soli i ubij na sztywną pianę. Gdy będą już gotowe dodawaj stopniowo łyżka po łyżce
cukier i ubijaj aż piana będzie lśniąca. Następnie dodawaj po jednym
żółtku dalej ubijając.Delikatnie mieszając drewnianą łyżką wlej
olej, wsyp
buraki i
orzechy. Ciągle mieszając dosypuj przesiane przez sito
mąkę,
cynamon,
sodę oczyszczoną i
proszek do pieczenia. Składniki połącz tak aby powstała jednolita masa.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki pozostaw bez smarowania i nie wykładaj ich papierem. Przelej do formy ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150º C na 50- 60 minut do uzyskania suchego patyczka.Polewa:
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli
wodnej. Gdy
czekolada będzie już płynna połącz ją z
mlekiem i tak przygotowaną polewą udekoruj ciasto. Na koniec posyp
płatkami migdałowymi.