ßßß Cookit - przepis na Brukselka z curry

Brukselka z curry

nazwa

Wykonanie

Dopiero dzięki temu blogowi zauważyłam, że głównie smażę warzywa zamiast je gotować. Tak jakoś wcześniej się nad tym nie zastanawiałam, wyciągałam dużą, ulubioną patelnię i już. Teraz, jak sobie to przemyślałam, doszłam do wniosku, że ma to ogromne zalety. Podczas gotowania, wygotowują się witaminy, po czym najczęściej je wylewamy, przynajmniej część. Natomiast smażąc, dusimy warzywa w sosie własnym, nic się nie marnuje, a przez dodanie oleju uwalniamy witaminy, które rozpuszczają się tylko w tłuszczu. Tak, więc moja intuicja podpowiedziała mi już bardzo dawno, co jest najlepsze. Już nie wpomnę o tym, że warzywa przygotowywane w ten sposób są bardzo aromatyczne i intensywne w samaku. Moja „druga połówka“ na początku stroniła od brukselki (od tych zielonych kulek). Nic dziwnego, przeważnie jest ona podawana gotowana, ewentualnie polewana masłem z bułką tartą, jeżeli ktoś nie lubi takiego zestawienia, to ma pecha. Ja natomiast czaruję różne kombinacje smakowe i w okresie jesienno-zimowym często ją zajadamy.
1/2 kg małej brukselki
oleju
śmietana do zup i sosów
1/2 łyżki curry
sól
Brukselkę oczyścić z zewnętrzynych liści i poodcinać ogonki. Przekroić każdą kapustkę na pół i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Dolać trochę wody i smażyć powoli pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Jak już będzie miękka, posolić, dodać śmietanę i carry. Podawać z ryżem.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2011/10/brukselka-z-curry.html