ßßß Cookit - przepis na Kalarepa w sosie śmietanowym z pesto

Kalarepa w sosie śmietanowym z pesto

nazwa

Wykonanie

No tak, w taki upał to nawet gotować się nie chce. Ale na szczęście dania wegetariańskie są lekkie i smaczne, w sam raz na lato, a moje przepisy bardzo proste. Każdy może więc nawet w tak upalny dzień szybko coś wyczarować i potem na tarasiku się delektować :-)
2 kalarepy (najlepiej nieduże, młode)
trochę oleju
250 ml śmietany słodkiej (polecam taką do zup i sosów)
1 łyżka pesto (idealne jest takie własnej roboty, ale jeżeli nie mamy,
to dodajemy gotowe)
sól
Kalarepy obrać, pokroić w paski i smażyć na patelni powoli do miękkości. Koniecznie mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły. Na koniec dodać śmietanę, pesto i sól. Trochę jeszcze powoli posmażyć, aby sos się trochę zagęścił, ale na małym ogniu i niezbyt długo, gdyż niestety śmietana przy wysokiej temperaturze może się zważyć. Można podać z ryżem albo ziemniakami.
Pamiętajcie, przepisy są po to, aby je zmieniać i wymyślać nowe wersje!
Mamy do wyboru pesto zielone, pesto czerwone, a każde jest trochę inne,
co nada naszemu daniu indywidualnego smaku.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2011/08/kalarepa-w-sosie-smietanowym-z-pesto.html