Wykonanie
No tak, w taki upał to nawet gotować się nie chce. Ale na szczęście dania wegetariańskie są lekkie i smaczne, w sam raz na lato, a moje przepisy bardzo proste. Każdy może więc nawet w tak upalny dzień szybko coś wyczarować i
potem na tarasiku się delektować :-)2
kalarepy (najlepiej nieduże,
młode)trochę
oleju250 ml
śmietany słodkiej (polecam taką do zup i
sosów)1 łyżka pesto (idealne jest takie własnej roboty, ale jeżeli nie mamy,to dodajemy gotowe)
sólKalarepy obrać, pokroić w paski i smażyć na patelni powoli do miękkości. Koniecznie mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły. Na koniec dodać
śmietanę, pesto i
sól. Trochę jeszcze powoli posmażyć, aby sos się trochę zagęścił, ale na małym ogniu i niezbyt długo, gdyż niestety
śmietana przy wysokiej temperaturze może się zważyć. Można podać z
ryżem albo
ziemniakami.Pamiętajcie, przepisy są po to, aby je zmieniać i wymyślać nowe wersje!Mamy do wyboru pesto zielone, pesto czerwone, a każde jest trochę inne,co nada naszemu daniu indywidualnego smaku.