Wykonanie
Tort Szwarcwaldzki, zwany także Czarnym Lasem j est jednym z najbardziej znanych niemieckich
tortów. Historia powstania
tortu sięga lat 1800, kiedy to powstały pierwsze desery z udziałem
wiśni, kirschu (
alkoholu otrzymywanego z
wiśni, produkowanego w rejonach niemieckiego Szwarcwaldu) i
bitej śmietany. Ja dziś mam dla Was moją wersje tego
tortu –
porzeczkowy Czarny Las. Wilgotny,
kakaowy biszkopt przełożony
konfiturą porzeczkową i
bitą śmietaną.Składniki, forma o średnicy 22 cm:
Biszkopt:6
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
oleju2 szklanki
mąki pszennej4 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejBita śmietana:750 ml zimnej
śmietany 36 %1/4 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatyny1/4 szklanki
wodyPrzełożenie:100 ml
nalewki porzeczkowej np. Soplica lub
likieru Cassis1 słoik ( 340 g)
dżemu porzeczkowego niskosłodzonegoDekoracja : około 50 g
gorzkiej czekolady,
wiśnie dekoracyjneWykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić z
cukrem. Ubijając dodawać stopniowo po jednym
żółtku. Następnie wlać
olej i dalej chwilę miksować. W misce wymieszać
mąkę razem z
kakao,
proszkiem do pieczenie oraz
sodą oczyszczoną. Stopniowo dodawać do masy jajecznej cały czas mieszając. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy do
tortów. Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić, przekroić na trzy blaty.
Bita śmietana : W małym rondelku zagotować 1/4 szklanki
wody, odstawić z ognia, wsypać
żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną
śmietankę kremówkę ubić z
cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z ostudzoną ale wciąż płynną
żelatyną.Przełożenie: Na paterze ułożyć pierwszy blat
tortu, nasączyć go połową porcji nalewki/likieru
porzeczkowego, następnie posmarować połową
konfitury porzeczkowej i przykryć 1/3 ubitej
śmietanki. Położyć drugi blat, nasączyć go resztą
alkoholu, posmarować drugą połową
dżemu (zostawić 2 łyżki na ostatni blat) i 1/3
bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem, posmarować odłożonymi dwiema łyżkami
dżemu, pozostałą
bitą śmietaną oraz wiórkami z
czekolady ( pokroić
czekoladę w paski). Udekorować
wiśniami dekoracyjnymi. Wstawić do lodówki do czasu podania.