ßßß
Tort Szwarcwaldzki, zwany także Czarnym Lasem j est jednym z najbardziej znanych niemieckich tortów. Historia powstania tortu sięga lat 1800, kiedy to powstały pierwsze desery z udziałem wiśni, kirschu (alkoholu otrzymywanego z wiśni, produkowanego w rejonach niemieckiego Szwarcwaldu) i bitej śmietany. Ja dziś mam dla Was moją wersje tego tortu – porzeczkowy Czarny Las. Wilgotny, kakaowy biszkopt przełożony konfiturą porzeczkową i bitą śmietaną.Składniki, forma o średnicy 22 cm:Biszkopt:6 jajek1 szklanka cukru1 szklanka oleju2 szklanki mąki pszennej4 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejBita śmietana:750 ml zimnej śmietany 36 %1/4 szklanki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny1/4 szklanki wodyPrzełożenie:100 ml nalewki porzeczkowej np. Soplica lub likieru Cassis1 słoik ( 340 g) dżemu porzeczkowego niskosłodzonegoDekoracja : około 50 g gorzkiej czekolady, wiśnie dekoracyjneWykonanie:Biszkopt: Białka ubić z cukrem. Ubijając dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie wlać olej i dalej chwilę miksować. W misce wymieszać mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenie oraz sodą oczyszczoną. Stopniowo dodawać do masy jajecznej cały czas mieszając. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy do tortów. Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić, przekroić na trzy blaty.Bita śmietana : W małym rondelku zagotować 1/4 szklanki wody, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną.Przełożenie: Na paterze ułożyć pierwszy blat tortu, nasączyć go połową porcji nalewki/likieru porzeczkowego, następnie posmarować połową konfitury porzeczkowej i przykryć 1/3 ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, nasączyć go resztą alkoholu, posmarować drugą połową dżemu (zostawić 2 łyżki na ostatni blat) i 1/3 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem, posmarować odłożonymi dwiema łyżkami dżemu, pozostałą bitą śmietaną oraz wiórkami z czekolady ( pokroić czekoladę w paski). Udekorować wiśniami dekoracyjnymi. Wstawić do lodówki do czasu podania.

