Wykonanie
Melon do Polski przywędrował w XVII wieku z rejonu Morza Czarnego. Istnieje wiele odmian tego
owocu, a w wyniku krzyżowania ciągle powstają nowe, różniące się od siebie kształtem, wielkością, kolorem miąższu, a przede wszystkim smakiem. Miąższ
melona, w zależności od odmiany, może być mniej lub bardziej słodki, aromatyczny lub soczysty, ale również mdły lub gorzkawy. Jest barwy białej, żółto-zielonej lub pomarańczowej. Niezależnie od tego każdy
melon w około 90 procentach zawiera
wodę, ma również w sobie dużo
cukru i beta-karotenu. Wszystkie odmiany są niskokaloryczne i bogate w witaminy A i C. Ja dziś proponuję
melona z
sałatą ,
kurczakiem,
pomidorami oraz
suszonymi śliwkami , a wszytko to polane winnym sosem na bazie
oliwy z oliwek i
octu balsamicznego.Składniki:1 paczka gotowego mixu
sałat - np. Fit&Easy Weekend1 żółty
melon2 podłużne
pomidorki250 dag
piersi z kurczaka ( 1 duża pierś)10 suszonych
śliweksuszony
koperekprzyprawa do gyrosaSos:4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
musztardy francuskiej2 łyżki
soku pomarańczowego2 łyżeczki
ziół do sałateksok z 1/2
cytrynysól,
pieprzWykonanie:Sos: W wysokim naczyniu połączyć
oliwę z oliwek z
octem balsamicznym,
sokiem z cytryny i
sokiem pomarańczowym. Następnie wsypać
zioła do sałatek, dodać
musztardę francuską i energicznie zamieszać. Doprawić
solą i
pieprzem.
Pierś z kurczaka: Pierś umyć i oczyścić z błonek. Natrzeć
przyprawą go gyrosa i
suszonym koperkiem. Z foli aluminiowej wyciąć 20 centymetrowy prostokąt i zawinąć w niego pierś. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.Przyrządzenie
sałaty:
Sałatę zalać przygotowanym sosem, wymieszać i odstawić na 5 min. Dzięki temu
sałata trochę zmięknie i najdzie smakiem. W
między czasie obrać
melona i
pomidorki.
Melona pokroić w paski, a
pomidorki przekroić na ćwiartki.
Suszone śliwki przekroić na połówki.
Sałatę wyłożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć resztę składników:
kurczaka,
melon,
pomidorki i
suszone śliwki.