ßßß
W wielu naszych domach na Wigilii nie może zabraknąć karpia. Jednak ja nie przepadam za tą rybą ze względu na ogrom ości, jaki posiada. Dlatego co roku wymyślam sobie jakąś inną rybkę na Wigilię. W tym roku wybór padł na dorsza. Przygotowałam go w chlebowej panierce z dodatkiem czosnku i natki pietruszki. Rybę pakuje się w paczuszki z foli aluminiowej i zapieka w piekarniku. Rybka najlepiej smakuje z surówką z kiszonej kapusty albo z sałatą z winegret z dodatkiem czosnku. Jednak dziś chce zaproponować coś innego. Surówkę z marchwi z dodatkiem czosnku i pestek słonecznika.Składniki:50 dag filetów z dorszaprzyprawa do rybysok z połówki cytryny6-8 kromek chleba tostowegopęczek natki pietruszki3 ząbki czosnku15 dag żółtego sera4 łyżki oleju2 marchwie1 łyżka majonezugarść pestek słonecznikasól, pieprzWykonanie:Rybę opłukać, dokładnie osuszyć. Jeśli to jeden duży filet podzielić go na części. Z foli aluminiowej zrobić paczuszki w kształcie prostokątów lub kwadratów. Posmarować je olejem i na każdym ułożyć filet z ryby. Skropić go sokiem z cytryny i posypać przyprawą do ryby. Odstawić na 30 minut.Chleb pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do chleba. Natkę pietruszki drobno posiekać, dodać do chleba z przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Wszystko wymieszać.Kawałki ryby starannie obłożyć masą z kostek chlebowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 20 minut. Jeśli chcemy, żeby panierka była zrumieniona i chrupiąca nie należy zakrywać paczuszek. Jeśli zaś zawiniemy rybę w folię wówczas szybciej się upiecze, ale panierka nie będzie chrupiąca.Marchew obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majonez, pestki słonecznika. Doprawić solą i pieprzem według uznania.