Wykonanie

W wielu naszych domach na Wigilii nie może zabraknąć
karpia. Jednak ja nie przepadam za tą
rybą ze względu na ogrom ości, jaki posiada. Dlatego co roku wymyślam sobie jakąś inną
rybkę na Wigilię. W tym roku wybór padł na
dorsza. Przygotowałam go w chlebowej panierce z dodatkiem
czosnku i
natki pietruszki.
Rybę pakuje się w paczuszki z foli aluminiowej i zapieka w piekarniku.
Rybka najlepiej smakuje z surówką z
kiszonej kapusty albo z
sałatą z
winegret z dodatkiem
czosnku. Jednak dziś chce zaproponować coś innego. Surówkę z
marchwi z dodatkiem
czosnku i pestek
słonecznika.Składniki:50 dag
filetów z dorszaprzyprawa do rybysok z połówki
cytryny6-8 kromek
chleba tostowegopęczek
natki pietruszki3 ząbki
czosnku15 dag
żółtego sera4 łyżki
oleju2 marchwie1 łyżka
majonezugarść pestek
słonecznikasól,
pieprzWykonanie:
Rybę opłukać, dokładnie osuszyć. Jeśli to jeden duży filet podzielić go na części. Z foli aluminiowej zrobić paczuszki w kształcie prostokątów lub kwadratów. Posmarować je
olejem i na każdym ułożyć
filet z ryby. Skropić go
sokiem z cytryny i posypać
przyprawą do ryby. Odstawić na 30 minut.
Chleb pokroić w drobną kostkę.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do
chleba.
Natkę pietruszki drobno posiekać, dodać do
chleba z przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami
czosnku. Wszystko wymieszać.Kawałki
ryby starannie obłożyć masą z kostek
chlebowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 20 minut. Jeśli chcemy, żeby panierka była zrumieniona i chrupiąca nie należy zakrywać paczuszek. Jeśli zaś zawiniemy
rybę w folię wówczas szybciej się upiecze, ale panierka nie będzie chrupiąca.
Marchew obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do niej przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku,
majonez,
pestki słonecznika. Doprawić
solą i
pieprzem według uznania.