ßßß Cookit - przepis na Łosoś z pesto na fasolce szparagowej

Łosoś z pesto na fasolce szparagowej

nazwa

Wykonanie

Moim postanowieniem noworocznym było jedzenie większej ilości ryby. Do tej pory rybka dość rzadko gościła na naszym stole, a i ja nie jestem wielką specjalistką w tej dziedzinie. Dopiero uczę się co i jak dodać, żeby była aromatyczna i soczysta. Akurat tak fajnie się składa, że w Lidlu co czwartek mają świeże rybki, dlatego zawsze na sobotę kupuje jakiś okaz. Dziś przygotowałam dla was łososia z pesto z rukoli ułożonego na sałatce z fasolki szparagowej z prażonym sezamem.
Składniki, 2 porcje:
Łosoś:
400 g filetu z łososia
2 szklanki liści rukoli
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
1/2 szklanki tartego parmezanu
1 płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki oliwy extra virgin
Fasolka:
400 g świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej
4 łyżki oleju słonecznikowego lub innego o neutralnym smaku
1 ząbek czosnku
1,5 łyżki octu winnego
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki sezamu
Wykonanie:
Ryba: Rukolę, orzechy nerkowca, roztarty czosnek, parmezan oraz sól umieścić w mikserze. Miksować aż do uzyskania konsystencji puree. Następnie stopniowo wlewać oliwę z oliwek, aż powstanie gładka pasta. Naczynie do zapiekania ryby wysmarować oliwą, ułożyć w niej łososia i posmarować dokładnie pesto z obu stron. Łososia piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Na ostatnie 5 minut włączyć górną grzałkę, aby wierzch ryby się nieco zrumienił.
Fasolka: Fasolkę ugotować w osolonej wodzie ( około 8-10 minut), odcedzić i zahartować w wodzie z lodem ( wówczas nie straci swojego ładnego koloru). Osuszyć i włożyć do salaterki. Przygotować sos – olej dokładnie wymieszać z roztartym ząbkiem czosnku, octem winnym, solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki. Sezam uprażyć na suchej patelni i dodać do sałatki. Lekko potrząsnąć salaterką, aby sezam rozszedł się po całej sałatce.
Źródło:http://smakowisko.pl/losos-z-pesto-na-fasolce-szparagowej