Wykonanie

Moim postanowieniem noworocznym było jedzenie większej ilości
ryby. Do tej
pory rybka dość rzadko gościła na naszym
stole, a i ja nie jestem wielką specjalistką w tej dziedzinie. Dopiero uczę się co i jak dodać, żeby była aromatyczna i soczysta. Akurat tak fajnie się składa, że w Lidlu co czwartek mają świeże
rybki, dlatego zawsze na sobotę kupuje jakiś okaz. Dziś przygotowałam dla was
łososia z pesto z
rukoli ułożonego na
sałatce z
fasolki szparagowej z prażonym
sezamem.Składniki, 2 porcje:
Łosoś:400 g filetu z
łososia2 szklanki liści
rukoli2 ząbki
czosnku2 łyżki posiekanych
orzechów nerkowca1/2 szklanki tartego
parmezanu1 płaska łyżeczka
soli1/2 szklanki
oliwy extra virgin
Fasolka:400 g świeżej lub
mrożonej fasolki szparagowej4 łyżki
oleju słonecznikowego lub innego o neutralnym smaku1 ząbek
czosnku1,5 łyżki
octu winnego1/2 pęczka
natki pietruszkisól,
pieprz2 łyżki
sezamuWykonanie:
Ryba:
Rukolę,
orzechy nerkowca, roztarty
czosnek,
parmezan oraz
sól umieścić w mikserze. Miksować aż do uzyskania konsystencji puree. Następnie stopniowo wlewać
oliwę z oliwek, aż powstanie gładka pasta. Naczynie do zapiekania
ryby wysmarować
oliwą, ułożyć w niej
łososia i posmarować dokładnie pesto z obu stron.
Łososia piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Na ostatnie 5 minut włączyć górną grzałkę, aby wierzch
ryby się nieco zrumienił.
Fasolka:
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie ( około 8-10 minut), odcedzić i zahartować w wodzie z
lodem ( wówczas nie straci swojego ładnego koloru). Osuszyć i włożyć do salaterki. Przygotować sos –
olej dokładnie wymieszać z roztartym ząbkiem
czosnku,
octem winnym,
solą,
pieprzem i drobno posiekaną
natką pietruszki.
Sezam uprażyć na suchej patelni i dodać do sałatki. Lekko potrząsnąć salaterką, aby
sezam rozszedł się po całej
sałatce.

