Wykonanie
Pożywna jesienno-zimowa zupa z
ciecierzycy, czyli
grochu włoskiego idealnie nadaje się na danie główne.
Ciecierzyca jest bardzo popularna w kuchni krajach północno-afrykańskich, ale również we Włoszech czy Hiszpanii. Zupa znakomicie smakuje z
płatkami parmezanu i ciepłym
chlebem. W mojej wersji wzbogaciłam zupę o różyczki
kalafiora oraz intensywniej ją przyprawiłam.Składniki:2 łyżki
oliwy z oliwek2 łodygi
pora2
cukinie2 ząbki
czosnku800 g
pomidorów z puszki1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 l
bulionu z drobiu1 puszka
ciecierzycy1/2 główki
kalafiorasól,
pieprz,
papryka słodka i ostra
sos sojowygałka muszkatołowaskórka z
parmezanuWykonanie:W garnku rozgrzać
oliwę z oliwek.
Por pokroić w krążki, a
cukinię w większą kostkę. Do garnka wrzucić
por oraz
cukinie i dusić na średnim ogniu przez 5 minut, stale mieszając.Dołożyć rozgnieciony
czosnek,
pomidory,
przecier pomidorowy i
ciecierzycę. Zalać wszystko
bulionem. Dodać małe różyczki
kalafiora oraz skórkę z
parmezanu i zagotować zupę. Gotować przez 15 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.Zupę doprawić do smaku
solą i
pieprzem oraz 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej, 1 łyżeczką
słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki
ostrej papryki oraz 4 kroplami
sosu sojowego. Podawać z
płatkami tartego
parmezanu i
pieczywem.