Wykonanie

Zawsze chciałam zrobić
czekoladową tarte. Jednak jakoś zawsze wydawała mi się bardzo pracochłonna i trudna w wykonaniu. W ostatni weekend wreszcie się zmobilizowałam, obmyślałam przepis i przystąpiłam do dzieła. Przyznam, że trochę się bałam, że coś nie wyjdzie. Jednak
czekolada,
mascarpone,
orzechy i karmel na kruchym,
cytrynowym spodzie okazały się strzałem w dziesiątkę.
Tarta jest bardzo słodka, dlatego po zjedzeniu kawałka jesteśmy wprost za słodzeni. I z pewnością jest bardzo kaloryczna, ale co tam, czasami można.Składniki:Ciasto:½ kostki
margaryny¾ szklanki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanej6 łyżek
cukru1
jajkoskórka z 1
cytrynyKrem:2 tabliczki
gorzkiej czekolady1 tabliczka
mlecznej czekolady500 g
serka mascarpone3 łyżki
whisky100 g
orzechów laskowychMasa karmelowa:200 g
cukierków krówek5 dag
masła2 łyżki
mlekaWykonanie:Ciasto: Z
margaryny,
mąki pszennej, ziemniaczanej,
cukru,
jajka i skórki zagnieść ciasto ( można to zrobić na stolnicy albo mikserem). Jeśli ciasto się klei do rąk dodać trochę
mąki pszennej i wyrobić. Ciasto musi być miękkie ale nie kleiste. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. W
między czasie przygotować foremkę do tarty smarując całą miękkim
masłem. Formę do tarty wylepić
ciastem (dno oraz boki). Przykryć papierem spożywczym i obciążyć ciasto
ryżem lub
grochem. Podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie usunąć obciążenie z tarty i piec dalej przez 15 minut w tej samej temperaturze. Wyjąć tarte z piekarnika i wystudzić pozostawiając ją w formie.Masa:
Serek mascarpone wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową.
Czekolady połamać w kostki i rozpuścić w kąpieli
wodnej. Odstawić do wystudzenia.
Serek mascarpone miksować przez około 2 minuty, aż stanie się lekko puszysty. Do
serka dodać roztopioną
czekoladę (ostudzoną, lekko ciepłą, ale nie gorącą) i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać
alkohol, wymieszać. Tak przygotowaną masą wypełnić środek tarty. Wierzch tarty wygładzić i posypać
orzechami laskowymi. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.Masa karmelowa: W rondelku stopić
masło, następnie dodać
mleko i zagotować. Wrzucić
krówki, zmniejszyć ogień i gotować ( często mieszając) tak długo, aż
krówki się całkowicie rozpuszczą, a masa stanie się kremowa. Następnie masę karmelową wystudzić. Z lodówki wyjąć tarte i polać zimną masą karmelową. Tarte wstawić do lodówki na całą noc.
Tarta najlepsza jest na drugi dzień. Jeśli jednak nie wytrzymacie i spróbujecie jej tego samego dnia masa czekoladowa nie będzie jeszcze dostatecznie ścięta. Jednak to nie powód do niepokoju.
