ßßß Cookit - przepis na Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam rabarbar i wszelkiego rodzaju ciasta z dodatkiem tego owocu. Dziś przygotowałam dla Was ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką. W smaku przypomina lekko drożdżowca, jednak jest bardziej wilgotne dzięki dodatkowi oleju i maślanki. Na ciasto jogurtowe można położyć dowolne owoce sezonowe np. truskawki, śliwki, porzeczki lub owoce ze słoika. Ciasto jest naprawdę bardzo uniwersalne.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
1 mały cukier waniliowy
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
500 g rabarbaru
4 łyżeczki cukru
Kruszonka:
200 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g margaryny
Wykonanie:
Rabarbar obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Następnie zasypać go cukrem i odstawić.
Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać olej, maślankę oraz olejek cytrynowy, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 x 26 cm). Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto.
Margarynę na kruszonkę rozpuścić w rondelku i ostudzić. W misce połączyć mąkę oraz cukier, a następnie całość zalać stopioną margaryną, wyrobić ręką, aż do połączenie się wszystkich składników.
Kruszonką posypać rabarbar. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40-45 minut.
Źródło:http://smakowisko.pl/ciasto-jogurtowe-z-rabarbarem-i-kruszonka