Wykonanie

Uwielbiam
rabarbar i wszelkiego rodzaju ciasta z dodatkiem tego
owocu. Dziś przygotowałam dla Was ciasto
jogurtowe z
rabarbarem i kruszonką. W smaku przypomina lekko drożdżowca, jednak jest bardziej wilgotne dzięki dodatkowi
oleju i
maślanki. Na ciasto
jogurtowe można położyć dowolne
owoce sezonowe np.
truskawki,
śliwki,
porzeczki lub
owoce ze słoika. Ciasto jest naprawdę bardzo uniwersalne.Składniki:Ciasto:1 szklanka
maślanki1 szklanka
cukru2,5 szklanki
mąki3
jajka3 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
oleju1 mały
cukier waniliowy1 łyżeczka ekstraktu
cytrynowego500 g
rabarbaru4 łyżeczki
cukruKruszonka:200 g
mąki pszennej100 g
cukru100 g
margarynyWykonanie:
Rabarbar obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Następnie zasypać go
cukrem i odstawić.Utrzeć
jajka z
cukrem i
cukrem waniliowym, następnie dodać
olej,
maślankę oraz
olejek cytrynowy, na końcu
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 x 26 cm).
Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto.
Margarynę na kruszonkę rozpuścić w rondelku i ostudzić. W misce połączyć
mąkę oraz
cukier, a następnie całość zalać stopioną
margaryną, wyrobić ręką, aż do połączenie się wszystkich składników.Kruszonką posypać
rabarbar. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40-45 minut.

