ßßß
Święta to czas tzw. „obżarstwa” dlatego w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia warto zjeść coś lekkiego, ale zarazem świątecznego. Moja propozycja na lekki obiad to połączenie sałaty lollo rosso, rukoli, pomarańczy, winogron, suszonych śliwek i kurczaka polanych dressingiem na bazie musztardy dijon. Niektórzy nie przepadają za połączeniem mięsa z owocami, ale w tej sałatce ostry smak sosu świetnie łagodzi słodycz owoców. Polecam. Ja ją uwielbiam.Składniki:100 g sałaty lollo rosso50 g rukoli2 pomarańcze20 winogron10 suszonych śliwek300 g piersi z kurczaka2 łyżki oliwy z oliwek3 łyżeczki musztardy dijon1 łyżka octu winnegoprzyprawa do kurczakaząbek czosnkuostra paprykasól, pieprzWykonanie:Mięso opłukać, oczyścić i pokroić w kostkę. W naczyniu z pokrywką wymieszać przyprawę do kurczaka (2 łyżki), przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę ( 1 łyżeczkę), sól i pieprz. Do przypraw wrzucić mięso, zamknąć pojemnik i potrząsnąć energicznie kilka razy, aby przyprawy przylgnęły do mięsa. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej mięso.Pomarańcza obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wydrążyć pestki. Suszone śliwki przekroić na pół.Sałaty umyć i przełożyć do miski. Z oliwy z oliwek, musztardy dijon, octu winnego, soli i pieprzu przygotować dressing. Polać nim sałatę na chwilę przed podaniem. Na talerzu ułożyć sałaty, następnie kurczaka, pomarańcza, winogrona i suszone śliwki.