Wykonanie
Niezdecydowanym serdecznie polecam to ciasto. Cieniutkie kruche ciasto,
galaretka z dużą ilością
malin, pyszny
śmietankowy krem i chrupiąca
beza migdałowa. Pycha! Ciasto zrobiłam troszkę grubsze, a do kremu dodałam
żelatynę, aby lepiej się trzymał podczas upałów.Oryginalny przepis


4
żółtka30g
cukrupół łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego200g
mąki100g
masłaZ podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Blachę o wymiarach ok. 23x33cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić formę
ciastem. Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach.600g
malin2
galaretki malinowe3 szklanki wrzącej
wodyGalaretki rozpuścić w 3 szklankach
wody, przestudzić i wrzucić
maliny. Włożyć do lodówki do zgęstnienia. Tężejącą
galaretkę wyłożyć na kruche ciasto i schłodzić w lodówce.
Krem śmietankowy500ml
śmietany 36%250g
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudru1
laska wanilii2 łyżeczki
żelatyny50ml wrzącej
wodyŚmietanę ubić, dodać
cukier,
serek mascarpone i ziarenka
wanilii.
Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do kremu cały czas miksując. Schłodzić w lodówce.
Beza z
migdałami4
białka150g
cukru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej40g
płatków migdałowychBiałka ubić, dodawać stopniowo
cukier. Pod koniec dodać
mąkę ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę
bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć
płatkami migdałów. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę.
Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na
galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną
bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.


