ßßß Cookit - przepis na Ciasto kakaowe z malinami i bitą śmietaną

Ciasto kakaowe z malinami i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

8 jajek
8 łyżek stołowych cukru
8 łyżek stołowych (kopiastych) mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 łyżki kakao
Oddzielić białka od żółtek, ubić białka (posolić szczyptą soli do szybszego ubicia), dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać żółtka, a następnie po łyżce mąki i proszek do pieczenia oraz kakao, delikatnie wymieszać. Wysmarować blachę margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45 min. Wystudzić.
Masa:
Śmietana kremówka 30-36%
Łyżeczka żelatyny
Troszkę wody
3 łyżki cukru
Maliny
Dodatkowo
Wódka lub kawa lub syrop malinowy
Śmietanę ubić, dodać cukier i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wymieszać dokładnie mikserem. Wstawić do lodówki do stężenia.
Po wystygnięciu biszkoptu i stężeniu śmietany. Przekroić biszkopt na pół. Biszkopt nasączyć ponczem (wódką, kawą lub syropem malinowym). ¾ masy wyłożyć, wyłożyć maliny. Przykryć 2 częścią. Wierzch posmarować pozostałą masą i udekorować malinami.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2012/08/ciasto-kakaowe-z-malinami-i-bita.html