Wykonanie

Cebularze to dla mnie jeden ze smaków może nie dzieciństwa, ale młodości na pewno. Można je dostać praktycznie w każdym sklepie spożywczym i firmowych sklepach piekarni na Podlasiu (skąd pochodzę) oraz Podkarpaciu (gdzie wychował się mój Mąż). Zapewne też w pozostałych częściach Polski można je kupić bez większego problemu, a już na pewno na Lubelszczyźnie, skąd się oryginalnie wywodzą :) Ja do dziś kupuję je niemal za każdym razem, gdy jestem w Polsce i zdarzy mi się zajrzeć do którejś z piekarni, a dopadnie mnie nagły głód (co w
sumie zdarza mi się chyba zawsze w pobliżu świeżego
pieczywa ;).
Cebular ze to płaskie pszenne bułeczki lub raczej
drożdżowe placki, pokryte podduszoną
cebulką z dodatkiem
maku. Są mięciutkie, lekko słone i bardzo sycące. W sam raz na drugie śniadanie, szybki posiłek w drodze lub podwieczorek. Tradycyjnie piecze się je ze zwykłej
mąki pszennej, ja dodałam część
mąki pełnoziarnistej, by choć troszkę zagłuszyć wyrzuty sumienia, gdy zjem ich więcej, niż powinnam ;)Polecam :)

* przepis z książki Piotra Kucharskiego „Chleb, domowa piekarnia”, z drobnymi zmianamiSkładniki na 8 sporych
cebularzy:400g
mąki pszennej100g
mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)5g
drożdży instant10g drobnej
soli300ml letniej
wodyDodatkowo:2 duże
cebule2 łyżki
oleju lub zwykłej
oliwy3 – 4 łyżki
makusól i
pieprz do smaku1
białko, roztrzepane (do posmarowania)Wykonanie:Obie
mąki,
drożdże oraz
sól umieść w dużej misie i wymieszaj dokładnie. Dodaj letnią
wodę i zagnieć ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem, aż wszystkie składniki się połączą. Wyłóż całość na blat i ugniataj jeszcze przez 5 – 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. W razie potrzeby delikatnie podsypuj
mąką.Gotowe ciasto przełóż na powrót do misy, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania na około 2 – 3 godziny, aż podwoi objętość.

Podczas gdy ciasto wyrasta, przygotuj nadzienie.
Cebulę pokrój w niedużą kostkę i zeszklij na
oliwie lub
oleju. Dopraw do smaku
solą oraz
pieprzem i wymieszaj z
makiem. Odstaw do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrób na blacie lub stolnicy oprószonej
mąką. Pomagając sobie wagą kuchenną podziel ciasto na 8 równych części (u mnie około 110g każda). Uformuj z nich kulki, następnie rozwałkuj każdą na okrągły placek i zawiń brzegi, by powstała charakterystyczna obwódka. Do środka każdego zagłębienia nałóż po 1 – 2 łyżki nadzienia
cebulowego.



Gotowe
bułki ułóż na blaszkach oprószonych
mąką (po 4 sztuki na każdej), przykryj i odstaw do napuszenia na około 30 minut. Gdy wyrosną, posmaruj boki każdej roztrzepanym
białkiem i wstaw blachy do piekarnika nagrzanego do 250°C. Piecz przez około 8 – 10 minut, aż cebularze się ładnie zarumienią i wyrosną jeszcze trochę. Upieczone przełóż na kratkę i wystudź.Smacznego :)
