Wykonanie
Nie wiem jak Wy ale ja w chłodne dni mam zawsze ochotę na
drożdżowe wypieki.Ostatnio " chodziły" za mną
cebulaki a rozmawiając z mamą narobiła mi już tak na nie ochotę że gdy tylko zakończyłam rozmowę zabrałam się za wyrabianie ciasta na nie :)Idealnie smakują jeszcze ciepłe ale i zimne zachwycą swym smakiem :)

Składniki:60 dkg
mąki pszennej5 dkg
drożdży6 łyżek
oleju3/4 szkl.
wody letniej1
jajo1/2 łyżeczki
soli3-4 duże
cebulesól i
pieprz do smaku
mak lub
kminek do posypaniaWykonanie:
Drożdże mieszamy z
wodą aż się rozpuszczą.
Mąkę przesiewamy do dużej miski,dodajemy
olej,
sól,
żółtko i dobrze mieszamy razem.Następnie wlewamy rozrobione
drożdże do
mąki i wyrabiamy ciasto ( jeżeli ciasto jest zbyt twarde,gęste dodajemy jeszcze
wody)Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne i będzie samo odchodzić nam od ręki.Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1 godz.)W tym czasie przygotowujemy
cebulę:obieramy ,przekrawamy na 4 części i kroimy grubiej.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy i wrzucamy
cebulę,podsmażamy aż lekko się zeszkli,regularnie mieszamy,doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 części,formujemy z nich kulki,układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą szklanki lekko spłaszczamy.W miejsce wgłębienia po szklance dajemy przygotowaną
cebulę,smarujemy całe bułeczki
białkiem i posypujemy
makiem lub
kminkiem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 min.Smacznego :)