ßßß Cookit - przepis na Sernik czekoladowy z pijaną śliwką...

Sernik czekoladowy z pijaną śliwką...

nazwa

Wykonanie

Nie piekę serników zbyt często i raczej nie mogę powiedzieć, by były moją specjalnością, gdy jednak nadarzy się okazja, robię je z przyjemnością i raczej nie liczę przy tym kalorii ;) Ten sernik obmyśliłam spontanicznie na fali radości po wyjęciu z piekarnika, ślicznego, równego jak stół sernika z białą czekoladą . Taka byłam z siebie dumna, że wyjęłam z lodówki kolejne wiaderko twarogu i następnego ranka zabrałam się za kolejny serniczek :)
Skoro miałam już jeden jasny sernik na świąteczny stół, postanowiłam zrobić kontrastowy – ciemny. Szybciutko sprawdziłam, czy mam w szafce wystarczającą ilość gorzkiej czekolady, jednocześnie namierzając zakupioną kilka dni wcześniej butelkę rumu i opakowanie suszonych śliwek.
Trochę pokombinowałam i w sumie do końca nie byłam pewna, czy sernik się uda i będzie zjadliwy, ale wyszedł wspaniały. Masa serowa jest kremowa i mocno czekoladowa, ale nie ciężka, a śliwki z dodatkiem rumu pasują do niej idealnie. Nawet osobom nie przepadającym za suszonymi śliwkami smakowało, bo zatopione w pysznym serniku smakują wybornie, a jednocześnie zatracają jakby swoją specyficzną mazistość, która wielu osobom nie odpowiada.
Polecam :)
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
Spód:
300g herbatników z polewą czekoladową (możecie też użyć zwykłych i dodać łyżkę więcej kakao)
80g miękkiego niesolonego masła
1 łyżka kakao
Masa serowa:
1kg twarogu sernikowego dobrej jakości lub półtłustego twarogu zmielonego dwukrotnie
250g serka mascarpone
250g drobnego cukru do wypieków
5 dużych jajek
1 łyżka ekstraktu z wanilii
275g gorzkiej czekolady 70% roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
około 500g suszonych śliwek bez pestek
100ml rumu
Polewa:
200g mlecznej czekolady
2 łyżki syropu złocistego
40g niesolonego masła
Wykonanie:
Śliwki zalej rumem i odstaw do nasączenia na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie odłóż kilka do dekoracji, a resztę zblenduj wraz z rumem (niezbyt dokładnie). Odstaw.
Przygotuj spód sernika. Ciastka pokrusz i wymieszaj z miękkim masłem oraz kakao (najłatwiej zrobić to z malakserze). Tak przygotowane wciśnij w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Odstaw na bok.
Twaróg zmiksuj z mascarpone oraz cukrem, aż wszystko się dobrze połączy, a masa nabierze puszystości. Następnie wbijaj pojedynczo jajka, miksując dokładnie po każdym.
Dodaj do masy wanilię oraz mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec wmieszaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj do całkowitego połączenia.
Na przygotowany wcześniej spód wlej około 1/3 masy serowej. Na to wykładaj porcjami połowę zblendowanych śliwek, rozprowadzając je delikatnie widelcem lub drewnianym patyczkiem. Wlej do formy kolejną 1/3 masy serowej i znów śliwki. Zalej wszystko resztą masy serowej i wyrównaj.
Piecz sernik w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę. Upieczony pozostaw w formie owiniętej folią aluminiową do całkowitego wystygnięcia. Następnie wstaw na około 2 godziny do lodówki.
Zimny sernik wyjmij delikatnie z formy (najłatwiej zrobić to oddzielając jego boki szpatułką namoczoną w gorącej wodzie).
Przygotuj polewę. Czekoladę oraz masło umieść w żaroodpornej miseczce i roztop nad rondelkiem z wrzącą wodą lub w mikrofalówce. Dodaj syrop złocisty i wymieszaj, aż całość będzie jednolita i błyszcząca. Przestudź.
Zimną polewą oblej wierzch sernika, pozwalając jej swobodnie spływać po bokach. Na wierzchu ułóż odłożone wcześniej śliwki w rumie.
Podawaj schłodzony.
Smacznego :)
* Formę z sernikiem owiń szczelnie dwiema warstwami folii aluminiowej i wstaw do większej formy o wysokim brzegu. Zagotuj wodę w czajniku i, po wstawieniu sernika do pieca, wlej do dużej formy, napełniając ją na tyle, by woda sięgała do około 2/3 wysokości tortownicy. Ja nie mam tak dużej formy, więc ustawiam tortownicę na blaszce do pieczenia ciasteczek o brzegu wysokim na około 1cm. Wlewam wodę do blaszki do pełna, a niżej w piekarniku wkładam dodatkowo drugą taką blaszkę i również wypełniam wodą. Działa równie dobrze :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/12/27/sernik-czekoladowy-z-pijana-sliwka