Wykonanie
Nie piekę serników zbyt często i raczej nie
mogę powiedzieć, by były moją specjalnością, gdy jednak nadarzy się okazja, robię je z przyjemnością i raczej nie liczę przy tym kalorii ;) Ten sernik obmyśliłam spontanicznie na fali radości po wyjęciu z piekarnika, ślicznego, równego jak stół sernika z
białą czekoladą . Taka byłam z siebie dumna, że wyjęłam z lodówki kolejne wiaderko
twarogu i następnego ranka zabrałam się za kolejny serniczek :)Skoro miałam już jeden jasny sernik na świąteczny stół, postanowiłam zrobić kontrastowy – ciemny. Szybciutko sprawdziłam, czy mam w szafce wystarczającą ilość
gorzkiej czekolady, jednocześnie namierzając zakupioną kilka dni wcześniej butelkę
rumu i opakowanie suszonych
śliwek.Trochę pokombinowałam i w
sumie do końca nie byłam pewna, czy sernik się uda i będzie zjadliwy, ale wyszedł wspaniały. Masa serowa jest kremowa i mocno czekoladowa, ale nie ciężka, a
śliwki z dodatkiem
rumu pasują do niej idealnie. Nawet osobom nie przepadającym za
suszonymi śliwkami smakowało, bo zatopione w pysznym serniku smakują wybornie, a jednocześnie zatracają jakby swoją specyficzną mazistość, która wielu osobom nie odpowiada.Polecam :)Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:Spód:300g
herbatników z
polewą czekoladową (możecie też użyć zwykłych i dodać łyżkę więcej
kakao)80g miękkiego niesolonego
masła1 łyżka
kakaoMasa serowa:1kg
twarogu sernikowego dobrej jakości lub półtłustego
twarogu zmielonego dwukrotnie250g
serka mascarpone250g drobnego
cukru do wypieków5 dużych
jajek1 łyżka ekstraktu z
wanilii275g
gorzkiej czekolady 70% roztopionej w kąpieli
wodnej i przestudzonej3 łyżki
mąki ziemniaczanejDodatkowo:około 500g suszonych
śliwek bez pestek100ml
rumuPolewa:200g
mlecznej czekolady2 łyżki
syropu złocistego40g niesolonego
masłaWykonanie:
Śliwki zalej
rumem i odstaw do nasączenia na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie odłóż kilka do dekoracji, a resztę zblenduj wraz z
rumem (niezbyt dokładnie). Odstaw.Przygotuj spód sernika.
Ciastka pokrusz i wymieszaj z miękkim
masłem oraz
kakao (najłatwiej zrobić to z malakserze). Tak przygotowane wciśnij w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Odstaw na bok.
Twaróg zmiksuj z
mascarpone oraz
cukrem, aż wszystko się dobrze połączy, a masa nabierze puszystości. Następnie wbijaj pojedynczo
jajka, miksując dokładnie po każdym.Dodaj do masy
wanilię oraz
mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec wmieszaj przestudzoną
czekoladę i zmiksuj do całkowitego połączenia.Na przygotowany wcześniej spód wlej około 1/3 masy serowej. Na to wykładaj porcjami połowę zblendowanych
śliwek, rozprowadzając je delikatnie widelcem lub drewnianym patyczkiem. Wlej do formy kolejną 1/3 masy serowej i znów
śliwki. Zalej wszystko resztą masy serowej i wyrównaj.Piecz sernik w kąpieli
wodnej, w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę. Upieczony pozostaw w formie owiniętej folią aluminiową do całkowitego wystygnięcia. Następnie wstaw na około 2 godziny do lodówki.Zimny sernik wyjmij delikatnie z formy (najłatwiej zrobić to oddzielając jego boki szpatułką namoczoną w gorącej wodzie).Przygotuj polewę.
Czekoladę oraz
masło umieść w żaroodpornej miseczce i roztop nad rondelkiem z wrzącą
wodą lub w mikrofalówce. Dodaj
syrop złocisty i wymieszaj, aż całość będzie jednolita i błyszcząca. Przestudź.Zimną polewą oblej wierzch sernika, pozwalając jej swobodnie spływać po bokach. Na wierzchu ułóż odłożone wcześniej
śliwki w
rumie.Podawaj schłodzony.Smacznego :)* Formę z sernikiem
owiń szczelnie dwiema warstwami folii aluminiowej i wstaw do większej formy o wysokim brzegu. Zagotuj
wodę w czajniku i, po wstawieniu sernika do pieca, wlej do dużej formy, napełniając ją na tyle, by
woda sięgała do około 2/3 wysokości tortownicy. Ja nie mam tak dużej formy, więc ustawiam tortownicę na blaszce do pieczenia
ciasteczek o brzegu wysokim na około 1cm. Wlewam
wodę do blaszki do pełna, a niżej w piekarniku wkładam dodatkowo drugą taką blaszkę i również wypełniam
wodą. Działa równie dobrze :)