Wykonanie

Ostatnio stałam się wielką fanką
kaszy jaglanej i bardzo chciałam choć raz wykorzystać ją w wypiekach. Ciężko jednak było mi znaleźć przepis, który nie byłby kolejną wersją jaglanego brownie lub nie odstraszałby wyglądem. Aż trafiłam na bloga Madame Edith i u niej właśnie znalazłam przepis na ten cudny torcik (u niej w wersji z
morelami, ale ja niestety ich nie miałam), który z pewnością zachęca do jedzenia
kaszy :)Tort prawie w całości składa się z
kaszy jaglanej ugotowanej na
mleku. Choć z początku wydaje się skomplikowany, naprawdę się przy nim nie napracujecie :) Po ugotowaniu
kaszy, reszta to już kilka ruchów łyżką.
Potem wystarczy odstawić tort do lodówki na kilka godzin i gotowe – pyszny i zdrowy tort.Wydaje mi się, że taki wypiek posmakuje nawet tym, którzy za
kaszą nie przepadają. Jest kremowy (choć ziarenka
kaszy są wyczuwalne), niezbyt słodki i bardzo sycący. Jedyne, co mi w nim nie pasowało to cienka warstwa
galaretki na wierzchu, która wydaje mi się zbędna i trochę psuje efekt smakowy, więc możecie ją śmiało pominąć.Polecam :)Składniki na tortownicę o średnicy 23 – 26cm:290g
kaszy jaglanej (suchej)1100ml
mleka5g
soli1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z
wanilii200g drobnego
cukru do wypieków (w oryginalnym przepisie 260g)50g niesolonego
masłaskórka otarta z
cytryny3
jajka30g mielonych
migdałów70g
siemienia lnianego60g
serka kremowego typu PhiladelphiaDodatkowo:2 duże puszki
brzoskwiń w syropie (ja wybrałam te z obniżoną zawartością
cukru)150g
kremówki 30%30g
żelatyny (lub 10g, jeżeli używacie
żelatyny w listkach)Wykonanie:
Kaszę upraż w suchym garnku, mieszając cały czas, aż zacznie pachnieć intensywnie. Zalej
mlekiem, dodaj
wanilię oraz
sól i gotuj na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn, uważając, by się nie przypaliła. U mnie trwało to około 20 minut.Gotową
kaszę zdejmij z ognia i do gorącej dodaj do niej
cukier oraz
masło. Wymieszaj.Odłóż do dużej miski 500g tak przygotowanej
kaszy, przykryj folią spożywczą i odstaw na bok.Do pozostałej
kaszy dodaj
siemię lniane, mielone
migdały,
serek oraz
jajka i wymieszaj dokładnie.Masę wyłóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową i wysmarowanej
masłem. Piecz w temperaturze 160°C przez około 50 minut, aż się zetnie i lekko zarumieni.Upieczone ciasto pozostaw chwilę w formie, po czym delikatnie oddziel brzegi i zdejmij obręcz. Tak pozostaw do wystudzenia.Gdy spód stygnie, przygotuj masę.
Brzoskwinie pokrój drobno, zostawiając 5 – 6 połówek do dekoracji.Wlej do rondelka 100g
syropu i podgrzej, nie zagotowując. Wrzuć
żelatynę i mieszaj aż się rozpuści. Jeżeli używasz
żelatyny w listkach najpierw ją namocz w zimnej wodzie, a
potem odciśnij i dodaj do
syropu. Odstaw do przestudzenia.Gdy
syrop wystygnie, wlej około 100ml do misy z
kaszą (resztę pozostaw na później). Dodaj posiekane
brzoskwinie i wymieszaj. Odstaw do lodówki, by masa trochę stężała. W międzyczasie ubij kremówkę i wmieszaj ją delikatnie do masy jaglanej.Załóż z powrotem obręcz na spód
tortu. Wylej na wierzch masę z kawałkami
brzoskwiń i wyrównaj. Udekoruj pozostałymi
brzoskwiniami i polej pozostałym
syropem z
żelatyną.Schłódź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.Smacznego :)