Wykonanie
W dodatku prosty przepis, który każdemu się uda!Do kruchego ciasta potrzebujesz:- 250g
mąki- 60g
cukru- 120g
masła- szczypty
soli- 1
jajka- łyżeczki
śmietany 30%Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto, rozwałkuj i umieść w posmarowanej
masłem formie do tarty. Dociśnij ciasto do brzegów i umieść w lodówce na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C z termoobiegiem, na cieście umieść papier do pieczenia i wysyp go
grochem lub innym produktem, który nie spali się w piekarniku, zapobiegnie to spływaniu
boków i tworzeniu nierównego
spodu. Piecz przez 15 minut po czym zdejmij papier z
grochem i piecz dalej aż do lekkiego zarumienienia ciasta. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, wyłącz termoobieg i zmniejsz temperaturę o 10 stopni.W czasie gdy kruchy spód się piecze przygotuj masę sernikową.- 200ml
śmietany 30%( minus łyżeczka do ciasta)- 300g gładkiego
serka waniliowego do serników- 4 łyżki
cukru- 2
jajka- sok z połowy
pomarańczy
Białka oddziel od
żółtek,
żółtka utrzyj z
serem i
cukrem.
Śmietanę ubij na sztywno,
białka również. Do
sera dodaj sok z
pomarańczy i wymieszaj, dodaj ubitą
śmietanę i
białka, wymieszaj delikatnie lyżka by nie stracić puszystości. Wypełnij kruchy spód masą i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 40 minut. Nie martw się jeśli masa zacznie rosnąć ponad
ciastem, później opadnie. Gdy sernik się zarumieni wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki i pozwól ciastu ostygnąć.Smacznego!