Idąc dalej tropem przetworów bezglutenowych postanowiłam wykonać torcik z dodatkiem kaszy jaglanej na bazie biszkoptu bezglutenowego.Masa wykonana jest z kaszy jaglanej z dodatkiem domowych brzoskwiń w syropie, które przygotowywałam na zimę. Wierzch ciasta również stanowią brzoskwinie zalane brzoskwiniową galaretką.Gorąco polecam nie tylko tym co nie tolerują glutenu, ale od czasu do czasu możemy pomyśleć też o swoim organiźmie i dostarczyć mu porcji dobrej energii płynącej z produktów jaglanych!!Biszkopt jaglany - z przepisu TUTAJMasa:1 szklanka kaszy jaglanej3 szklanki mleka1/2 laski wanilli1/2 szklanki cukru5 dag masła300ml śmietanki 30%4 łyżki żelatynypuszka brzoskwiń w syropie150 ml syropu z brzoskwińgalaretka brzoskwiniowaKaszę jaglaną obficie przepłukać na sitku pod bierzącą zimną wodą a następnie wrzącą wodą.Przepłukaną kaszę zalać mlekiem, dodać wanilię, cukier i doprowadzić do rozgotowania kaszy uważając aby nie przypalić. Po ugotowaniu dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia.Kaszę przykryć i odstawić do całkowitego wchłonięcia mleka i wystudzenia.Żelatynę zalać 50 ml syropu z brzoskwiń i odstawić do napęcznienia-wyjąć wanilię.Napęczniałą żelatynę dodać do ciepłej jeszcze kaszy i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny.Brzoskwinie pokroić w kostkę (odkładając parę na wierzch) i dodać do zimnej kaszy.Kaszę odstawić do lekkiego stężenia.Zimną śmietankę ubić na sztywno i dodać do tężejącej masy delikatnie mieszając.Wylać tężejącą masę na biszkopt i odstawić do całkowitego stężenia.Ma wierzchu ułożyć brzoskwinie.Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić do lelliego stężenia i wylać na brzoskwinie.Ciasto odstawić do całkowitego stężenia.Smacznego!!