ßßß Cookit - przepis na Torcik jaglany

Torcik jaglany

nazwa

Wykonanie

Idąc dalej tropem przetworów bezglutenowych postanowiłam wykonać torcik z dodatkiem kaszy jaglanej na bazie biszkoptu bezglutenowego.
Masa wykonana jest z kaszy jaglanej z dodatkiem domowych brzoskwiń w syropie, które przygotowywałam na zimę. Wierzch ciasta również stanowią brzoskwinie zalane brzoskwiniową galaretką.
Gorąco polecam nie tylko tym co nie tolerują glutenu, ale od czasu do czasu możemy pomyśleć też o swoim organiźmie i dostarczyć mu porcji dobrej energii płynącej z produktów jaglanych!!
Biszkopt jaglany - z przepisu TUTAJ
Masa:
1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki mleka
1/2 laski wanilli
1/2 szklanki cukru
5 dag masła
300ml śmietanki 30%
4 łyżki żelatyny
puszka brzoskwiń w syropie
150 ml syropu z brzoskwiń
galaretka brzoskwiniowa
Kaszę jaglaną obficie przepłukać na sitku pod bierzącą zimną wodą a następnie wrzącą wodą.
Przepłukaną kaszę zalać mlekiem, dodać wanilię, cukier i doprowadzić do rozgotowania kaszy uważając aby nie przypalić. Po ugotowaniu dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia.
Kaszę przykryć i odstawić do całkowitego wchłonięcia mleka i wystudzenia.
Żelatynę zalać 50 ml syropu z brzoskwiń i odstawić do napęcznienia-wyjąć wanilię.
Napęczniałą żelatynę dodać do ciepłej jeszcze kaszy i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny.
Brzoskwinie pokroić w kostkę (odkładając parę na wierzch) i dodać do zimnej kaszy.
Kaszę odstawić do lekkiego stężenia.
Zimną śmietankę ubić na sztywno i dodać do tężejącej masy delikatnie mieszając.
Wylać tężejącą masę na biszkopt i odstawić do całkowitego stężenia.
Ma wierzchu ułożyć brzoskwinie.
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić do lelliego stężenia i wylać na brzoskwinie.
Ciasto odstawić do całkowitego stężenia.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/torcik-bezglutenowy