Wykonanie
Rabarbar wciąż można kupić w każdym sklepie, z czego skwapliwie korzystam. Tym razem przygotowałam ciasto, które było małym eksperymentem. Po pierwsze łączy
rabarbar a
ananasem, co jest dosyć nietypowe; po drugie wierzch ciasta pokrywa
beza, co z kolei było nieco ryzykowne (zwłaszcza, że nie mam z
bezami zbyt wiele doświadczenia). Przyznam, że miałam spore obawy i do samego końca nie wierzyłam, że ten wypiek się uda.Na szczęście ciasto wyszło i to w dodatku całkiem nieźle :) Jest wspaniale wilgotne (co ja wprost uwielbiam) i w sam raz słodkie.
Beza dodaje mu
słodyczy i idealnie równoważy kwaskowaty smak
rabarbaru, jednocześnie zdobiąc ciasto. Nam ten wypiek bardzo smakował. Teraz czekam na Wasze opinie :)Polecam :)Składniki na keksówkę o wymiarach około 24 x 11 cm:250g
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli125g miękkiego
masła100g drobnego
cukru do wypieków100g
brązowego cukru3 duże
jajka100ml
jogurtu naturalnego3 łyżki
syropu z
ananasów z puszki1 łodyga
rabarbaru150g
ananasa z puszkiNa
bezę:3
białkaszczypta
soli150g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejWykonanie:
Rabarbar umyj dokładnie i pokrój w nieduże kawałki.
Ananasa odsącz i również pokrój. Wymieszaj je razem i odstaw na bok.
Mąkę wymieszaj z
proszkiem do pieczenia i
solą.
Masło utrzyj z
cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Wbijaj
jajka, jedno po drugim, ucierając dokładnie po każdym dodaniu. Dodawaj na zmianę sypkie składniki i
jogurt, miksując do połączenia składników. Na koniec wmieszaj
sok z ananasa.Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozrzuć
rabarbar z
ananasem.Przygotuj
bezę.
Białka ubijaj mikserem ze szczyptą
soli. Gdy zaczną gęstnieć, dodaj
cukier łyżka po łyżce, wciąż miksując. Na koniec wmieszaj
mąkę ziemniaczaną. Powinna powstać sztywna, błyszcząca masa.
Bezę wyłóż na ciasto i rozsmaruj, tworząc górki i zawijasy.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz przez kolejne 30 minut.Upieczone ciasto wyjmij z pieca i pozostaw na 10 minut w foremce, po czym ostrożnie przenieś na kratkę do studzenia.Smacznego :)