ßßß Cookit - przepis na Ciasto rabarbarowe z ananasem i bezą...

Ciasto rabarbarowe z ananasem i bezą...

nazwa

Wykonanie

Rabarbar wciąż można kupić w każdym sklepie, z czego skwapliwie korzystam. Tym razem przygotowałam ciasto, które było małym eksperymentem. Po pierwsze łączy rabarbar a ananasem, co jest dosyć nietypowe; po drugie wierzch ciasta pokrywa beza, co z kolei było nieco ryzykowne (zwłaszcza, że nie mam z bezami zbyt wiele doświadczenia). Przyznam, że miałam spore obawy i do samego końca nie wierzyłam, że ten wypiek się uda.
Na szczęście ciasto wyszło i to w dodatku całkiem nieźle :) Jest wspaniale wilgotne (co ja wprost uwielbiam) i w sam raz słodkie. Beza dodaje mu słodyczy i idealnie równoważy kwaskowaty smak rabarbaru, jednocześnie zdobiąc ciasto. Nam ten wypiek bardzo smakował. Teraz czekam na Wasze opinie :)
Polecam :)
Składniki na keksówkę o wymiarach około 24 x 11 cm:
250g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
125g miękkiego masła
100g drobnego cukru do wypieków
100g brązowego cukru
3 duże jajka
100ml jogurtu naturalnego
3 łyżki syropu z ananasów z puszki
1 łodyga rabarbaru
150g ananasa z puszki
Na bezę:
3 białka
szczypta soli
150g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Rabarbar umyj dokładnie i pokrój w nieduże kawałki. Ananasa odsącz i również pokrój. Wymieszaj je razem i odstaw na bok.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło utrzyj z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Wbijaj jajka, jedno po drugim, ucierając dokładnie po każdym dodaniu. Dodawaj na zmianę sypkie składniki i jogurt, miksując do połączenia składników. Na koniec wmieszaj sok z ananasa.
Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozrzuć rabarbar z ananasem.
Przygotuj bezę. Białka ubijaj mikserem ze szczyptą soli. Gdy zaczną gęstnieć, dodaj cukier łyżka po łyżce, wciąż miksując. Na koniec wmieszaj mąkę ziemniaczaną. Powinna powstać sztywna, błyszcząca masa.
Bezę wyłóż na ciasto i rozsmaruj, tworząc górki i zawijasy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz przez kolejne 30 minut.
Upieczone ciasto wyjmij z pieca i pozostaw na 10 minut w foremce, po czym ostrożnie przenieś na kratkę do studzenia.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/05/28/ciasto-rabarbarowe-z-ananasem-i-bezarhubarb-cake-with-pineapple-and-meringue-on-top