Wykonanie
Zobaczyłam te maleństwa u Amy z The Blond Cook i wiedziałam, że muszę je zrobić. Wyglądają tak cudnie, jak małe słoneczka :) Mój zapał opadł nieco, gdy przeczytałam przepis, którego podstawą było ciasto z pudełka. Mimo to postanowiłam je upiec. Dobrałam przepis na ciasto i ruszyłam do kuchennego boju.Jakież było moje zdziwienie, gdy z formy zamiast ślicznych żółciutkich babeczek, wyjęłam (co prawda smaczne, ale wyglądające okropnie) ciemnobrązowe twory za grosz nie przypominające tych ze zdjęcia. Jak zwykle w takich sytuacjach, obudził się we mnie duch przekory.O nie! – pomyślałam – Tak być nie może!Znacie to uczucie, gdy strasznie, ale to strasznie macie na coś ochotę, a tu rozczarowanie? Nie cierpię takich momentów. Postanowiłam więc coś niecoś zmienić w przepisie i spróbować jeszcze raz. Efekt? Pyszne, śliczne, aromatyczne babeczki, na które miałam taką ochotę :))Babeczki naprawdę są smakowite. Są mini wersją popularnego upside down pineapple
cake, a ich sekretem jest
syrop cukrowy z dodatkiem
rumu, który wlewa się na dno zagłębień w formie na muffiny. Spróbujcie.Polecam :)Składniki na 12 babeczek:125g miękkiego niesolonego
masła100g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka125g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 – 3 łyżki
soku z ananasów z puszkiNa
syrop cukrowy:1/4 szklanki niesolonego
masła (nie musicie tu być super dokładni)1/2 szklanki jasnego
brązowego cukru (najlepiej typu muscovado lub
brązowego cukru do wypieków)1 – 2 łyżeczki
rumu (do smaku)Dodatkowo:puszka
ananasów w plastrach lub kawałkach6 kandyzowanych
wiśniWykonanie:Formę na 12 muffinów wysmaruj
masłem.Wszystkie składniki na
syrop cukrowy umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 – 3 minuty, aż całość zgęstnieje. Rozlej
syrop pomiędzy zagłębienia w formie.Na
syropie układaj połówki kandyzowanych
wiśni, a wokół nich kawałki
ananasa.Przygotuj babeczki.
Mąkę,
proszek do pieczenia oraz
sól przesiej.
Masło utrzyj z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj
jajka, jedno po drugim, dokładnie ucierając.Wsyp przesiane suche składniki i zmiksuj krótko do połączenia. Wlej
sok z ananasa i jeszcze raz wymieszaj.Ciasto wykładaj na ułożone wcześniej
owoce, zapełniając zagłębienia prawie po brzegi.Piecz około 20 minut w temperaturze 180°C.Po upieczeniu, delikatnie oddziel nożykiem brzegi babeczek, przyłóż kratkę do formy i odwróć ją szybko, by babeczki wypadły. Wystudź.Smacznego :)