ßßß Cookit - przepis na Odwrócone babeczki z ananasem...

Odwrócone babeczki z ananasem...

nazwa

Wykonanie

Zobaczyłam te maleństwa u Amy z The Blond Cook i wiedziałam, że muszę je zrobić. Wyglądają tak cudnie, jak małe słoneczka :) Mój zapał opadł nieco, gdy przeczytałam przepis, którego podstawą było ciasto z pudełka. Mimo to postanowiłam je upiec. Dobrałam przepis na ciasto i ruszyłam do kuchennego boju.
Jakież było moje zdziwienie, gdy z formy zamiast ślicznych żółciutkich babeczek, wyjęłam (co prawda smaczne, ale wyglądające okropnie) ciemnobrązowe twory za grosz nie przypominające tych ze zdjęcia. Jak zwykle w takich sytuacjach, obudził się we mnie duch przekory.
O nie! – pomyślałam – Tak być nie może!
Znacie to uczucie, gdy strasznie, ale to strasznie macie na coś ochotę, a tu rozczarowanie? Nie cierpię takich momentów. Postanowiłam więc coś niecoś zmienić w przepisie i spróbować jeszcze raz. Efekt? Pyszne, śliczne, aromatyczne babeczki, na które miałam taką ochotę :))
Babeczki naprawdę są smakowite. Są mini wersją popularnego upside down pineapple cake, a ich sekretem jest syrop cukrowy z dodatkiem rumu, który wlewa się na dno zagłębień w formie na muffiny. Spróbujcie.
Polecam :)
Składniki na 12 babeczek:
125g miękkiego niesolonego masła
100g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
125g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 – 3 łyżki soku z ananasów z puszki
Na syrop cukrowy:
1/4 szklanki niesolonego masła (nie musicie tu być super dokładni)
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru (najlepiej typu muscovado lub brązowego cukru do wypieków)
1 – 2 łyżeczki rumu (do smaku)
Dodatkowo:
puszka ananasów w plastrach lub kawałkach
6 kandyzowanych wiśni
Wykonanie:
Formę na 12 muffinów wysmaruj masłem.
Wszystkie składniki na syrop cukrowy umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 – 3 minuty, aż całość zgęstnieje. Rozlej syrop pomiędzy zagłębienia w formie.
Na syropie układaj połówki kandyzowanych wiśni, a wokół nich kawałki ananasa.
Przygotuj babeczki.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól przesiej.
Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, dokładnie ucierając.
Wsyp przesiane suche składniki i zmiksuj krótko do połączenia. Wlej sok z ananasa i jeszcze raz wymieszaj.
Ciasto wykładaj na ułożone wcześniej owoce, zapełniając zagłębienia prawie po brzegi.
Piecz około 20 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu, delikatnie oddziel nożykiem brzegi babeczek, przyłóż kratkę do formy i odwróć ją szybko, by babeczki wypadły. Wystudź.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/06/27/odwrocone-babeczki-z-ananasemupside-down-pineapple-mini-cakes