Wykonanie
Miałam ochotę na
ananasa . A moja ochota na coś do jedzenie nigdy nie może czekac. Więc poszłam i kupiłam. Ale to nie koniec. Miałam też ochotę na coś słodkiego . Przez moją głowę przemknęła intrygująca myśl ciasta
ananasowego. I natychmiast, w tej samych chwili przypomniało mi się zdjęcie gdzieś znalezionego w
sieci ciasta z najpiękniej ułożonymi
ananasami wszech czasów. No więc co dalej ? Już łatwo się domyślic. Przepis na ciasto ucierane raz :D
Mleko w moim przepisie zastąpiłam
sokiem z ananasa, żeby coś tego posmaku jednak było i już :D
Czego użyłam4
jajekpół szklanki
brązowego cukruok. 200g
mąki, ja
daje coś koło szklanki, trochę w tą, trochę w tą, sprawdzam konsystencję2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół kostki
masła (ok. 170g) MIĘKKIEGO !ok. 7 łyżek
soku z ananasaplastry
ananasajajka i
syrop ananasowy zmiksowałam do połączeniaprzesiałam i wymieszałam w jednej misce suche składnikidodałam do masy jajecznej razem na przemian z mięciutkim
masłemzmiksowałamtortownicę wyłożyłam papierem do pieczeniawyłożyłam odsączone
ananasywylałam ciasto do blachywłożyłam do 180 stopni na ok pół godzinypo wyjęciu dokładnie ostudziłam, blachę przykryłam talerzem, odwróciłam i delikatnie zdjęłam papier