Wykonanie
Zostało mi kilka plastrów
ananasa w puszce. Najpierw planowałam
drink, ale
potem przypomniałam sobie tym cieście z książki Nigella Ekspresowo. Ponieważ nie miałam odpowiedniej ilości
ananasa upiekłam ciasto w mniejszej formie. Dzięki temu jest nieco wyższe niż w oryginale.
Składniki (na formę 24 cm, u mnie 18 cm)
masło do formy2 łyżki
cukru do wysypania formy6 plastrów
ananasa (u mnie 4)3 łyżki
soku ananasowego z puszkikilkanaście kandyzowanych
wiśni100 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody (nie dałam)100 g miękkiego
masła100 g drobnego
cukru (dałam 80)2
jajkaWykonanie:Formę smarujemy
masłem i wysypujemy dno
cukrem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na dnie formy układamy plastry
ananasa. W otwory wkładamy kandyzowane
wiśnie.
Masło,
mąkę,
cukier, proszek,
sodę i
jajka miksujemy na gładką masę w malakserze. Dodajemy
sok z ananasa, aby rozrzedzić ciasto. Ciasto delikatnie przelewamy na wyłożone
ananasy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około pół godziny, do suchego patyczka. Upieczone ciasto oddzielić
łopatką od brzegów foremki, przykryć talerzem i szybko odwrócić do góry dnem.