ßßß Cookit - przepis na Odwrócone ciasto ananasowe

Odwrócone ciasto ananasowe

nazwa

Wykonanie

Zostało mi kilka plastrów ananasa w puszce. Najpierw planowałam drink, ale potem przypomniałam sobie tym cieście z książki Nigella Ekspresowo. Ponieważ nie miałam odpowiedniej ilości ananasa upiekłam ciasto w mniejszej formie. Dzięki temu jest nieco wyższe niż w oryginale.
Składniki (na formę 24 cm, u mnie 18 cm)
masło do formy
2 łyżki cukru do wysypania formy
6 plastrów ananasa (u mnie 4)
3 łyżki soku ananasowego z puszki
kilkanaście kandyzowanych wiśni
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody (nie dałam)
100 g miękkiego masła
100 g drobnego cukru (dałam 80)
2 jajka
Wykonanie:
Formę smarujemy masłem i wysypujemy dno cukrem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na dnie formy układamy plastry ananasa. W otwory wkładamy kandyzowane wiśnie.
Masło, mąkę, cukier, proszek, sodę i jajka miksujemy na gładką masę w malakserze. Dodajemy sok z ananasa, aby rozrzedzić ciasto. Ciasto delikatnie przelewamy na wyłożone ananasy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około pół godziny, do suchego patyczka. Upieczone ciasto oddzielić łopatką od brzegów foremki, przykryć talerzem i szybko odwrócić do góry dnem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/01/Odwrocone-ciasto-ananasowe.html