ßßß Cookit - przepis na Muffiny z rabarbarem, imbirem i rodzynkami…

Muffiny z rabarbarem, imbirem i rodzynkami…

nazwa

Wykonanie

Mogłabym piec muffiny codziennie, to takie przyjemne zajęcie. Nie tylko nie wymagają żadnego niemalże wysiłku, do tego można je przygotować z każdym dodatkiem, jaki tylko przyjdzie nam do głowy. Do tego pasują i do porannej kawy, i jako drugie śniadanie w drodze, i na spotkanie z przyjaciółmi.
Dziś proponuję Wam pyszne, mięciutkie muffiny z rabarbarem. Pachnące, delikatne, z nutą imbiru oraz rodzynkami, które dodają im słodyczy. Idealne i takie wiosenne :)
Polecam :)
* przepis z „SImple & Delicious Muffins” wydawnictwa Parragon Books
Składniki na 12 muffinek:
200g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
115g drobnego cukru do wypieków
125g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
100ml mleka
2 duże jajka
około 250g rabarbaru
3 łyżki rodzynek
kilka kawałków kandyzowanego imbiru
Wykonanie:
Rabarbar pokrój w kawałki o długości około 1cm.
Kandyzowany imbir posiekaj drobno.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz mielony imbir przesiej do dużej miski. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
Roztopione masło wymieszaj z mlekiem oraz roztrzepanymi jajkami. Przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj krotko, do połączenia składników.
Dodaj posiekany imbir, rabarbar oraz rodzynki i jeszcze raz zamieszaj szybko.
Przełóż ciasto do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i piecz około 15 – 20 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka.
Studź na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/05/20/muffiny-z-rabarbarem-imbirem-i-rodzynkami