Wykonanie

Bajaderki są bardzo popularne i chyba każdy już kiedyś ich próbował. Ja bardzo je lubię, zwłaszcza, że są idealnym sposobem na wykorzystanie pozostałości niedojedzonego keksa, babki, czy muffinek.U nas co prawda wszelkie słodkości na ogół znikają bez śladu, ale od czasu do czasu zdarzy się, że nie pozwolę mężowi dojadać starego, wyschniętego ciasta, gdy na spróbowanie czeka już kolejny wypiek ;) Ukrywam resztki w specjalnym pojemniku i przerabiam je
potem na ukochane przez naszą Zuzię
cake pops lub, tak jak dzisiaj, bajaderki.Największą zaletą bajaderek poza tym, że nie wymagają pieczenia jest, moim zdaniem, to, że można je zrobić na mnóstwo sposobów i nie trzeba się wcale trzymać
kurczowo klasycznego przepisu. One po prostu nie mogą się udać.Nasze słodkie kuleczki powstały w dwóch wersjach – pierwsza dla dzieci z nutellą i wiórkami kokosowymi, a druga (mniej słodka) dla dorosłych z prażonymi
płatkami migdałowymi i advocatem. Nam smakowały obie i zniknęły w ekspresowym tempie. Jestem pewna, że Wam też posmakują.Polecam :)* przepis jest zmodyfikowaną przeze mnie wersją tradycyjnych przepisów na bajaderki, które można znaleźć na internecie, czy w różnych książkach kucharskichSkładniki na ok. 20 – 30 sztuk (zależnie od tego, jak duże kule ulepicie):Wersja dla dzieci:ok. 500 gram pokruszonego ciasta,
ciasteczek, itp.garść
rodzynek150
musu jabłkowo-
żurawinowego lub kwaśnego
dżemu250g nutelli100
wiórków kokosowych2 łyżki
masłaok. 2 łyżek drobnego
cukruWersja dla dorosłych:ok. 500g pokruszonego ciasta (jak wyżej)garść
rodzynek150g
musu jabłkowo-
żurawinowego lub kwaśnego
dżemu100g
płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni5 łyżek
mleka2 łyżki
masła2 – 3 łyżki
kakao3 – 5 łyżek
cukru (do smaku)2 – 3 łyżki advocatuWykonanie:W wersji dla dzieci przygotować najpierw
wiórki kokosowe, podsmażając je na 2 łyżkach
masła z dodatkiem drobnego
cukru do złotego koloru.W wersji dla dorosłych podgrzać na małym ogniu
mleko,
masło,
cukier,
kakao i advocat, mieszając do połączenia składników.Ciasto wsypać do dużej miski, dodać
rodzynki oraz mus i przemieszać.Jeśli robimy bajaderki dla dzieci, dodajemy nutellę i podsmażone wiórki, jeśli dla dorosłych wsypujemy
płatki migdałowe i wlewamy przestudzoną mieszankę
mleka,
kakao i advocatu.Wszystko mieszamy dokładnie do połączenia się składników i odstawiamy na pół godziny do lodówki.W tym czasie przygotowujemy
czekoladę, wiórki, posypki lub
orzechy, którymi chcemy udekorować nasze bajaderki. Ja zdecydowałam się na oblanie mniej słodkich bajaderek w wersji dla dorosłych
białą czekoladą, a te dla dzieci obtoczyłyśmy z Zuzią posiekanymi
orzechami włoskimi.Bajaderki najlepiej przechowywać w lodówce, ale w temperaturze pokojowej też wytrzymają kilka dni.Smacznego :)