Wykonanie

W porównaniu z
ryżem białym,
ryż brązowy jest dużo bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik, które znajdują się w zewnętrznej, nieusuniętej otoczce. Posiada więcej błonnika, witaminy E, witaminy B6, magnezu oraz
białka. Jest on bardzo wolno trawiony dając poczucie sytości przez długi czas. Ma niski indeks glikemiczny.W
brązowym ryżu występują następujące witaminy: tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, kwas foliowy, witamina E i witamina K. Makroelementy znajdujące się w
brązowym ryżu to: wapń, magnez, fosfor, potas. Z mikroelementów występują: żelazo, cynk, miedź, mangan i selen.Od bardzo dawna
brązowy ryż był stosowany jako środek regulujący poziom glukozy we
krwi i stosowany w cukrzycy przez tradycyjną medycynę wschodu. Za działanie obniżające poziom cholesterolu we
krwi u dorosłych osób z średnią hipercholesterolemią odpowiada
olej obecny w zewnętrznej otoczce
brązowego ryżu.

Ponieważ
brązowy ryż jest taki zdrowy proponuję przygotować z niego pyszną i oczywiście zdrową
sałatkę. W te zimowe dni dostarczy nam ona niezbędnych witamin i mikro i makroelementów, a także przywoła wspomnienie wiosny.
Sałatka z
brązowego ryżuDo przygotowania sałatki potrzebujemy:150 g
brązowego ryżu300 g
jagnięciny2 łyżki
przyprawy do gyrosu150 g
brokuła (może być mrożony)150 g
fasolki szparagowej (może być mrożona)150 g
pomidorków koktajlowych50 g
poraDo przygotowania dressingu potrzebujemy:6 łyżki
oleju z
oliwek4 łyżki płynnego
miodu4 łyżki
soku z cytryny2 łyżeczki
musztardy2 płaskie łyżeczki słodkiej wędzonej
papryki czerwonej
Przygotowanie:
Jagnięcinę gotujemy ok. 30 min. w 400 ml
wody z
przyprawą do gyrosu. Pokrojonego w plasterki
pora sparzamy wrzątkiem.
Brokuły wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 min., a
fasolkę szparagową gotujemy 10 min.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki.
Brązowy ryż gotujemy w osolonej wodzie 30 min. następnie odcedzamy, płuczemy i pozostawiamy na sitku do obcieknięcia.W międzyczasie w misce mieszamy wszystkie składniki na dressing. Następnie powracamy do ugotowanej
jagnięciny i kroimy ją w kostkę.Na koniec pozostaje już tylko połączenie wszystkich składników i polanie ich pysznym sosem. Smacznego;)
