ßßß Cookit - przepis na Serowe paluszki

Serowe paluszki

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam sery pod każdą postacią. Czasami mięso mogłoby dla mnie nie istnieć na rzecz sera. Jednym z ciekawych wariantów sera zamiast mięsa jest ser smażony. Pierwszy raz zetknęłam się z nim ok. 15 lat temu w Czechach, później stał się popularny również w Polsce.
Wariacją na temat tego dania jest moja dzisiejsza propozycja. Serowe paluszki z sałatką świetnie sprawdzą się na domówce, ale można je też zabrać do pracy i na wycieczkę za miasto.
Potrzebne będą (porcja dla 2 osób)
300g mozzarelli (żółtej jak do pizzy, nie białej w zalewie)
4-5 łyżek keczupu
10 łyżek bułki tartej
zioła, pieprz
1 jajko
Ser kroimy w słupki przypominające grube frytki. Zioła mieszamy z bułką tartą. Jajko roztrzepujemy. Przystępujemy do panierowania sera najpierw keczup, potem jajko i bułka. Tak przygotowane serki smażymy na patelni.
Serki można jeść na zimno i na ciepło. Stanowią też świetny dodatek do sałatki.
Sałatka do serowych paluszków
Potrzebne będą (porcja dla 2 osób)
pół główki sałaty lodowej lub mix sałat
pół puszki kukurydzy
pół puszki fasolki czerwonej
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
zioła
Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki układając w 2 miseczkach. Kukurydzę i fasolę płuczemy i wysypujemy na sałatę. W osobnej misce mieszamy oliwę z octem i ziołami i polewamy tym sałatki.
Serowe paluszki można przyjadać z osobnego talerza lub wkroić do sałatki.
Źródło:http://www.moimzdaniem.be/2014/01/serowe-paluszki-z-saatka-czyli-szybko-i.html