Uwielbiam sery pod każdą postacią. Czasami mięso mogłoby dla mnie nie istnieć na rzecz sera. Jednym z ciekawych wariantów sera zamiast mięsa jest ser smażony. Pierwszy raz zetknęłam się z nim ok. 15 lat temu w Czechach, później stał się popularny również w Polsce.Wariacją na temat tego dania jest moja dzisiejsza propozycja. Serowe paluszki z sałatką świetnie sprawdzą się na domówce, ale można je też zabrać do pracy i na wycieczkę za miasto.Potrzebne będą (porcja dla 2 osób)300g mozzarelli (żółtej jak do pizzy, nie białej w zalewie)4-5 łyżek keczupu10 łyżek bułki tartejzioła, pieprz1 jajkoSer kroimy w słupki przypominające grube frytki. Zioła mieszamy z bułką tartą. Jajko roztrzepujemy. Przystępujemy do panierowania sera najpierw keczup, potemjajko i bułka. Tak przygotowane serki smażymy na patelni.Serki można jeść na zimno i na ciepło. Stanowią też świetny dodatek do sałatki.Sałatka do serowych paluszkówPotrzebne będą (porcja dla 2 osób)pół główki sałaty lodowej lub mix sałatpół puszki kukurydzypół puszki fasolki czerwonej3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka octu balsamicznegoziołaSałatę myjemy i rwiemy na kawałki układając w 2 miseczkach. Kukurydzę i fasolę płuczemy i wysypujemy na sałatę. W osobnej misce mieszamy oliwę z octem i ziołami i polewamy tym sałatki.Serowe paluszki można przyjadać z osobnego talerza lub wkroić do sałatki.