Wykonanie

Zupa krem to mój ulubiony typ zupy. Ponieważ sezon na
dynie w pełni postanowiłam w tym roku pierwszy raz w życiu kupić całą
dynię, powstało z niej kilka dań, ale na pierwszy ogień poszedł krem z dyni . Jego przygotowanie jest bardzo proste, a zupa jest tak pożywna, że może zastąpić cały obiad.
Dynia zawiera witaminy z grupy B oraz A i C. Oprócz tego jest bogata w żelazo, wapń, fosfor, cynk. Jest dobrym źródłem potasu i kwasu foliowego, dlatego polecana jest ciężarnym. Ponieważ jest taka zdrowa proponuję ją zjeść, zamiast przerabiać na halloweenowy lampion.Potrzebne będą:400g dyni pokrojonej w kostkę (mała ćwiartka)2
ziemniaki1
por (biała część)0,5 l
bulionu cielęcego1
jabłko1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
masłapieprz,
sól,
estragon,
tymianekjogurt grecki do dekoracji
Pora i
cebulę szatkujemy,
czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie podsmażamy na
maśle. Po ok. 2-3 minutach dodajemy pokrojone i obrane
ziemniaki,
jabłko i
dynię, wszystko dusimy 5 min.

Po tym czasie zalewamy całość
bulionem i gotujemy 35 min. Pod koniec gotowania dodajemy
zioła,
pieprz i
sól do smaku. Aby wyszedł nam krem zupę miksujemy, a następnie przecieramy przez sito (to chyba najbardziej pracochłonna część przepisu).Nalewamy nasz krem z dyni na talerz, dekorujemy
jogurtem i gotowe.
