ßßß
Zupa krem to mój ulubiony typ zupy. Ponieważ sezon na dynie w pełni postanowiłam w tym roku pierwszy raz w życiu kupić całą dynię, powstało z niej kilka dań, ale na pierwszy ogień poszedł krem z dyni . Jego przygotowanie jest bardzo proste, a zupa jest tak pożywna, że może zastąpić cały obiad.Dynia zawiera witaminy z grupy B oraz A i C. Oprócz tego jest bogata w żelazo, wapń, fosfor, cynk. Jest dobrym źródłem potasu i kwasu foliowego, dlatego polecana jest ciężarnym. Ponieważ jest taka zdrowa proponuję ją zjeść, zamiast przerabiać na halloweenowy lampion.Potrzebne będą:400g dyni pokrojonej w kostkę (mała ćwiartka)2 ziemniaki1 por (biała część)0,5 l bulionu cielęcego1 jabłko1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka masłapieprz, sól, estragon, tymianekjogurt grecki do dekoracji
Pora i cebulę szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie podsmażamy na maśle. Po ok. 2-3 minutach dodajemy pokrojone i obrane ziemniaki, jabłko i dynię, wszystko dusimy 5 min.
Po tym czasie zalewamy całość bulionem i gotujemy 35 min. Pod koniec gotowania dodajemy zioła, pieprz i sól do smaku. Aby wyszedł nam krem zupę miksujemy, a następnie przecieramy przez sito (to chyba najbardziej pracochłonna część przepisu).Nalewamy nasz krem z dyni na talerz, dekorujemy jogurtem i gotowe.