ßßß
Były już kajzerki i bułki hamburgerowe, przyszła więc pora na coś słodkiego. Znalazłam zatem przepis na drożdżowe bułeczki-ślimaczki z owocami. Do bułeczek potrzebne będą mrożone owoce, w oryginalnym przepisie były to maliny, ja użyłam czereśni, których jeszcze sporo zostało mi z wakacyjnych zapasów, ale myślę, że wiśnie byłyby lepsze, ze względu na bardziej wyrazisty smak. Z podanej ilości składników wychodzi 16 bułeczek, co w moim przypadku dało 2 okrągłe blaszki. Jeśli jesteście też szczęśliwymi posiadaczami miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, będzie Wam o wiele łatwiej. Oryginalny przepis tutaj .Co nam będzie potrzebne:Ciasto:– 1 szkl. mleka– 2/3 szkl. cukru– 2 paczki drożdży instant (14g) lub 30 g świeżych– 125g niesłonego masła– 2 jajka– 1/4 łyżeczki soli– ok. 4,5 szkl. mąkiNadzienie:– 2 szklanki mrożonych owoców (malin, truskawek, wiśni lub czereśni – byle bez pestek)– 1 łyżka mąki ziemniaczanej– 1/4 szkl. cukruLukier:– 1 szklanka cukru pudru– pół łyżki masła rozpuszczonego masła– 2 łyżki mleka ciepłego mlekaPrzygotowanie:Mleko podgrzać lekko, ma być letnie i nie za gorące, masło roztopićCiepłe mleko przelać do miski, dodać drożdże i cukier, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 5 min (jeśli używacie świeżych drożdży trzeba najpierw zrobić zaczyn – 2 łyżki mąki, pokruszyć drożdże, dosypać 2 łyżeczki cykru i zalać ciepłym mlekiem, odstawić, aż wybąblują)Kiedy drożdże ruszą, włączamy mikser (najlepiej z hakiem do ciasta drożdżowego, jeśli nie macie jednak haka, użyjcie zwykłych końcówek do czasu, aż ciasto da się miksować, później trzeba już będzie wyrabiać ręcznie) i ciągle miksując dodajemy po kolei roztopione masło, jajka, sól i powoli dodajemy mąkę, miksujemy ok. 10 min (jeśli nie macie haka, trzeba wyrabiać ręcznie)Wyrobione ciasto formujemy w kulkę i przekładamy do lekko natłuszczonej miski, odkładamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 1-2 godzin, aż ciasto podwoi swoją objętośćWyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkowujemy na niezbyt gruby prostokątzamrożone owoce mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną, wykładamy na rozwałkowane ciasto i zwijamy je w roladę, trzeba całą operację przeprowadzić dość szybko, zanim owoce się rozmrożąprzygotowujemy 2 okrągłe blaszki, wykładamy je papierem do pieczeniaroladę kroimy ostrym nożem na 16 części i przekładamy je na płasko do blaszek, w około 1 cm odstępach od siebie (bułki jeszcze wyrosną)przykrywamy blaszki ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na około godzinępo wyrośnięciu bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez ok. 20 min. (w przepisie oryginalnym podano 25 min, jednak jedna blaszka mi się przypaliła, proponuję więc zmniejszyć czas do 20 min., a i tak po jakiś 15 sprawdzić czy ciasto się nie przypala) w czasie gdy ciasto się piecze mieszamy ze sobą składniki na lukierupieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy i wylewamy na nie lukierbułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe
Smacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments