Wykonanie
«
Kurki w sosie
śmietanowymWarsztaty fotograficzne Almette »Jedni
brukselkę kochają, inni zaś, nie włożyliby jej nigdy do ust. Ja należę do grupy osób, która bez tego warzywa nie wyobraża sobie jesieni
Składniki:Ciasto:– 2 szklanki
mąki– 200g
masła-2
jajka– szczypta
soliCiasto po zagnieceniu wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 160-180 stopni.Nadzienie:– kilkanaście ugotowanych
brukselek– 330 ml
śmietany 18%– 2
żółtka (jednak zostawiamy też
białka)–
sól i
pieprz– kilka plasterków
żółtego seraPo upieczeniu ciasta nakładamy na nie plasterki
sera, po czym zalewamy
śmietaną wymieszaną z
żółtkami, doprawioną
solą i
pieprzem. Następnie układamy na
masie połówki
brukselek.
Białkiem, które zostało smarujemy brzegi ciasta. Zapiekamy w 160-180 stopniach przez około 25 minut.
Tarta jak dla mnie była trochę zbyt kwaśna. Ostry smak
brukselki i
śmietany zdominował – może by kolejnym razem dodać coś co zrównoważy te smaki?Smacznego!