ßßß
Składniki:Ciasto:– 2 szklanki mąki– 200g masła-2 jajka– szczypta soliCiasto po zagnieceniu wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 160-180 stopni.Nadzienie:– kilkanaście ugotowanych brukselek– 330 ml śmietany 18%– 2 żółtka (jednak zostawiamy też białka)– sól i pieprz– kilka plasterków żółtego seraPo upieczeniu ciasta nakładamy na nie plasterki sera, po czym zalewamy śmietaną wymieszaną z żółtkami, doprawioną solą i pieprzem. Następnie układamy na masie połówki brukselek. Białkiem, które zostało smarujemy brzegi ciasta. Zapiekamy w 160-180 stopniach przez około 25 minut.
Tarta jak dla mnie była trochę zbyt kwaśna. Ostry smak brukselki i śmietany zdominował – może by kolejnym razem dodać coś co zrównoważy te smaki?Smacznego!