ßßß Cookit - przepis na Tarta z brukselką

Tarta z brukselką

nazwa

Wykonanie

« Kurki w sosie śmietanowym
Warsztaty fotograficzne Almette »
Jedni brukselkę kochają, inni zaś, nie włożyliby jej nigdy do ust. Ja należę do grupy osób, która bez tego warzywa nie wyobraża sobie jesieni
Składniki:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– 200g masła
-2 jajka
– szczypta soli
Ciasto po zagnieceniu wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 160-180 stopni.
Nadzienie:
– kilkanaście ugotowanych brukselek
– 330 ml śmietany 18%
– 2 żółtka (jednak zostawiamy też białka)
sól i pieprz
– kilka plasterków żółtego sera
Po upieczeniu ciasta nakładamy na nie plasterki sera, po czym zalewamy śmietaną wymieszaną z żółtkami, doprawioną solą i pieprzem. Następnie układamy na masie połówki brukselek. Białkiem, które zostało smarujemy brzegi ciasta. Zapiekamy w 160-180 stopniach przez około 25 minut.
Tarta jak dla mnie była trochę zbyt kwaśna. Ostry smak brukselki i śmietany zdominował – może by kolejnym razem dodać coś co zrównoważy te smaki?
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2013/10/tarta-z-brukselka