Wykonanie
Udało mi się wreszcie „upolować”
kurki i od razu przyszła mi do głowy
tarta z nimi. Kruche ciasto na krupczatce doskonale do nich pasowało, a zalałam je
jajkiem ze
śmietaną i na dodatek posypałam
startym serem. Wprawdzie podczas upałów apatyty nie dopisują tak, jak zwykle ale na takie danie każdy się skusił bez problemów.Kruche ciasto do tarty postanowiłam zrobić na
mące krupczatce, takie jest ciekawsze w fakturze. Wykorzystałam krupczatkę, którą w zestawie mąk dostałam niedawno od Lubelli.czubata szklanka
mąki krupczatki ( miałam Lubelli)spora szczypta
soli125 g
masła1 duże
jajko ( z lodówki)2-3 łyżki lodowatej
wodyMieszamy
mąkę z
solą. Dodajemy miękkie
masło pokrojone na kawałki- ciasto powinno zbijać się w okruchy. Dodajemy
jajko zmieszane z
wodą i całość wyrabiamy aż powstanie jednolita masa. Z ciasta forujemy dysk, który po zawinięciu w folię odkładamy na ok. 30 minut do lodówki.Teraz możemy się zająć farszem :Ok. 1/2 kg
kurekmasło do smażenia
rozmaryn,
natka pietruszkisól do smakuPonadto :
jajko1/2 szklanki
śmietanyok. 15 dkg startego
żółtego sera ( opcjonalnie)
pieprz świeżo mielony,
sól do smaku
Kurki oczyściłam , większe pokroiłam na połówki , poddusiłam na
maśle aż zmiękły. Odparowałam. Doprawiłam
solą,
rozmarynem i
natką pietruszki.Ciasto z lodówki rozwałkowałam na odpowiednią wielkość i wylepiłam nim formę wraz z brzegami . Ponakłuwałam widelcem gęsto, na całej powierzchni.Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 25 minut, aż się zrumieniła. Na podpieczonej tarcie rozłożyłam ciepłe
kurki.
Jajko rozbełtałam ze
śmietaną, lekko posoliłam i potraktowałam
pieprzem z młynka. To wszystko wylałam na
kurki, posypałam
startym serem ( spokojnie można go pominąć). Wstawiłam do piekarnika jeszcze na 15 minut, aż wierzch był dobrze ścięty.Ale to było pyszne ! Smakowity kruchy spód,
kurki z maślanym smakiem, kremowy wierzch – to wszystko razem stworzyło pyszną harmonię smaków. To będzie teraz dla mnie kolejny klasyczny smak lata !Smacznego !