ßßß Cookit - przepis na Tarta porowa z boczkiem

Tarta porowa z boczkiem

nazwa

Wykonanie

« Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Krem brokułowy »
Tarty pokochałam, w każdym wydaniu. Dziś kolej na porową, podkradzioną z książeczki z danami francuskimi, jaka była dodatkiem do wrześniowej Kuchni. Zmieniłam proporcje, jak zwykle
Składniki na ciasto:
– 2 – 2,5 szklanki mąki
– 5 łyżek oleju
– 2 jajka
– 2 łyżki śmietany 18%
Nadzienie:
– 2 białe części porów
– 15 dag boczku wędzonego
– duża cebula
– 3 jajka
– 5 łyżek kremówki
sól, pieprz
Ugniatam ciasto i schładzam w zamrażalniku 30 minut. W czasie kiedy spód „siedzi” w lodówce zaczynam przygotowywać nadzienie. Boczek pokrojony w kostkę, wraz z cebulą i porem (pokrojone w plastry) podsmażam na maśle. Kiedy się zeszklą, zestawiam z kuchenki do przestygnięcia. Następnie w misce ubijam jajko, dodaję sól, pieprz. Mieszam masę z boczkiem, porami i cebulą oraz kremówką. Wyjmuje z lodówki ciasto, oblepiam nim formę i zalewam nadzieniem. Piekę tartę w 200 stopniach przez 5 minut, a potem w 180 stopniach około 20-25 minut – piekarnik z termoobiegiem.
W smaku przypomina jajecznice. Dla mnie pycha. Zarówno na zimno, jak i na ciepło. Polecam i życzę smacznego! 😉
A jutro… zupa krem.
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2011/09/tarta-porowa-z-boczkiem