ßßß
Składniki na ciasto:– 2 – 2,5 szklanki mąki– 5 łyżek oleju– 2 jajka– 2 łyżki śmietany 18%Nadzienie:– 2 białe części porów– 15 dag boczku wędzonego– duża cebula– 3 jajka– 5 łyżek kremówki– sól, pieprz
Ugniatam ciasto i schładzam w zamrażalniku 30 minut. W czasie kiedy spód „siedzi” w lodówce zaczynam przygotowywać nadzienie. Boczek pokrojony w kostkę, wraz z cebulą i porem (pokrojone w plastry) podsmażam na maśle. Kiedy się zeszklą, zestawiam z kuchenki do przestygnięcia. Następnie w misce ubijam jajko, dodaję sól, pieprz. Mieszam masę z boczkiem, porami i cebulą oraz kremówką. Wyjmuje z lodówki ciasto, oblepiam nim formę i zalewam nadzieniem. Piekę tartę w 200 stopniach przez 5 minut, a potem w 180 stopniach około 20-25 minut – piekarnik z termoobiegiem.
W smaku przypomina jajecznice. Dla mnie pycha. Zarówno na zimno, jak i na ciepło. Polecam i życzę smacznego! 😉A jutro… zupa krem.