Wykonanie
«
Ciasto drożdżowe ze
śliwkami i kruszonkąKrem
brokułowy »Tarty pokochałam, w każdym wydaniu. Dziś kolej na
porową, podkradzioną z książeczki z danami francuskimi, jaka była dodatkiem do wrześniowej Kuchni. Zmieniłam proporcje, jak zwykle

Składniki na ciasto:– 2 – 2,5 szklanki
mąki– 5 łyżek
oleju– 2
jajka– 2 łyżki
śmietany 18%Nadzienie:– 2 białe części
porów– 15 dag
boczku wędzonego– duża
cebula– 3
jajka– 5 łyżek kremówki–
sól,
pieprz
Ugniatam ciasto i schładzam w zamrażalniku 30 minut. W czasie kiedy spód „siedzi” w lodówce zaczynam przygotowywać nadzienie.
Boczek pokrojony w kostkę, wraz z
cebulą i
porem (pokrojone w plastry) podsmażam na
maśle. Kiedy się zeszklą, zestawiam z kuchenki do przestygnięcia. Następnie w misce ubijam
jajko, dodaję
sól,
pieprz. Mieszam masę z
boczkiem,
porami i
cebulą oraz kremówką. Wyjmuje z lodówki ciasto, oblepiam nim formę i zalewam nadzieniem. Piekę tartę w 200 stopniach przez 5 minut, a
potem w 180 stopniach około 20-25 minut – piekarnik z termoobiegiem.

W smaku przypomina jajecznice. Dla mnie pycha. Zarówno na zimno, jak i na ciepło. Polecam i życzę smacznego! 😉A jutro… zupa krem.