ßßß
Składniki:400 g makaronu kokardki500 g boczku wędzonego2 cebule500 g pieczarek250 ml kwaśnej śmietany 18%1 łyżka mąkiolej do smażeniasólpieprzSposób przygotowania:Cebulę pokrój w piórka i usmaż na oleju. W osobnym garnku na oleju podsmaż umyte i pokrojone w plasterki pieczarki (możesz dodać kilka kropel soku z cytryny, aby zachować ładny kolor pieczarek). Na patelni podsmaż pokrojony w paseczki boczek.Cebulę, pieczarki i boczek wymieszaj. Dodaj do nich śmietanę i mąkę i zagotuj.Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu al dente. Odcedź i, co ważne, nie przelewaj zimną wodą. Makaron wymieszaj z cebulą, pieczarkami i boczkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Od razu podawaj.