Wykonanie
Weekend spędziliśmy m.in. na grillu, no i jak zwykle pojawiła się myśl ... co ze sobą wziąć oprócz czegoś na grilla, czegoś słodkiego co by i dorosłym i dzieciaczkom podpasowało. Stanęło na cieście
kakowym,
czekoladowym z
wiśniami, bo to już ostatni dzwonek na nie. Postanowiłam przerobić przepis na ciasto
jogurtowe i tak oto powstało lekkie, wilgotne i mocno
kakaowe ciasto z kwaskowymi
wiśniami.Do ciasta wykorzystujemy kubeczek po
jogurcie (150 g) myjemy i używamy do odmierzania składników .Składniki: 1,5 kubeczka
jogurtu naturalnego (nie 0% tłuszczu),3 kubeczki
mąki (dałam pół na pół zwykłą z żytnią), 1 niepełny kubeczek
cukru, 1 kubeczek
oleju roślinnego, 4
jajka, 1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego, 4 łyżki
kakao, 3 łyżeczki
proszku do pieczenia, 1 kg
wiśni, można posypać
cukrem pudrem.Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać łyżką na gładką masę z
żółtkami,
cukrem, ekstraktem
migdałowym lub
cukrem migdałowym,
olejem,
jogurtem, a na koniec połączyć delikatnie z
mąką przesianą razem z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Ciasto przełożyć do formy, ułożyć na nim
owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45 - 50 minut.
