Wykonanie
Ciasto wysmienite. Jedno z pierwszych moich pieczonych ciast, więc mam do niego sentyment.Składniki: 2,5 szklanki
mąki, 4
jaja, 25 dag
margaryny, ½
torebki proszku do pieczenia, 2 czubate łyżki
kakao, po pół szklanki
rodzynek,
śliwek kalifornijskich,
orzechów (włoskich lub laskowych) i fig, ½ słoika powideł lub innego kwaśnego
dżemu, 25 dag
cukru.Przygotowanie: Z
mąki,
żółtek,
margaryny i
proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Blaszkę lub dużą tortownicę posmarować tłuszczem. 1/3 ciasta rozwałkować na bardzo cienki placek i wyłożyć nim formę. Tę warstwę posmarować powidłami. Drugą część ciasta połączyć z
kakao i rozkruszyć na warstwie powideł.
Bakalie drobno pokroić i rozsypać równomiernie na warstwie ciemnego ciasta. Ubić pianę z
białek i 25 dag
cukru. Rozprowadź na bakaliach. Trzecią część ciasta rozkrusz na pianie. Ciasto włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 40 min.