ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka owsiane z jabłkami, czyli zdrowa przekąska

Ciasteczka owsiane z jabłkami, czyli zdrowa przekąska

nazwa

Wykonanie

W pracy czeka na nas wiele pokus. Kolega z pokoju podjada batoniki, w każdą środę zagląda Pan Precel, znajomi wychodzą na lunch, co chwilę jakiś solenizant częstuje urodzinowym cukierkiem. Jak oprzeć się temu wszystkiemu i nie zwariować? Wybrać zdrowy wariant słodkiej przyjemności. Tylko co zabrać ze sobą do pracy jako przekąskę lub dodatek do kawy?
Zdrowa przekąska – czy to jest możliwe? To chyba nie jest jakiś oksymoron, który pojawia się tylko w poradnikach o zdrowej i zbilansowanej diecie? Oczywiście, że nie! Zdrowa przekąska może być nie tylko zdrowa, ale również smaczna. I nie mówię tu o batonikach czy wafelkach zbożowych kupowanych w supermarkecie. Niestety one są zdrowe tylko z nazwy. W rzeczywistości zawierają wiele sztucznych składników i raczej nie powinno się ich jeść. Mam na myśli słodkie przekąski z domowego piekarnika, zawierające tylko wartościowe składniki. Proponuję domowe ciasteczka owsiane. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a potrzebne składniki zazwyczaj mam w domowej spiżarni.
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
4 łyżki mąki żytniej
1 jajko
1 jabłko
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
garść pestek dyni
garść siekanych migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki kurkumy
Do miski wsypuję wszystkie suche składniki (mąkę, płatki owsiane, przyprawy, pestki dyni i migdały) i mieszam je ze sobą.
Na tarce o grubych oczkach ścieram jabłko ze skórką i dodaję do suchych składników. Ważne, aby jabłko było soczyste.
W rondelku rozpuszczam olej kokosowy i przelewam go do miski. Dodaję jajko i miód.
Mieszam wszystkie składniki. Łyżką nakładam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni. Ciastka piekę przez ok 25 minut. W połowie pieczenia obracam je na drugą stronę, aby upiekły się równomiernie. Ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 5 dni.
Podobał Ci się ten tekst? Podziel się nim z innymi.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2015/03/ciasteczka-owsiane-z-jablkami-czyli-zdrowa-przekaska