Wykonanie
W pracy czeka na nas wiele pokus. Kolega z pokoju podjada batoniki, w każdą środę zagląda Pan
Precel, znajomi wychodzą na lunch, co chwilę jakiś solenizant częstuje urodzinowym
cukierkiem. Jak oprzeć się temu wszystkiemu i nie zwariować? Wybrać zdrowy wariant słodkiej przyjemności. Tylko co zabrać ze sobą do pracy jako przekąskę lub dodatek do kawy?Zdrowa przekąska – czy to jest możliwe? To chyba nie jest jakiś oksymoron, który pojawia się tylko w poradnikach o zdrowej i zbilansowanej diecie? Oczywiście, że nie! Zdrowa przekąska może być nie tylko zdrowa, ale również smaczna. I nie mówię tu o batonikach czy wafelkach zbożowych kupowanych w supermarkecie. Niestety one są zdrowe tylko z nazwy. W rzeczywistości zawierają wiele sztucznych składników i raczej nie powinno się ich jeść. Mam na myśli słodkie przekąski z domowego piekarnika, zawierające tylko wartościowe składniki. Proponuję domowe
ciasteczka owsiane. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a potrzebne składniki zazwyczaj mam w domowej spiżarni.
Składniki:1/2 szklanki
płatków owsianych górskich4 łyżki
mąki żytniej1
jajko1
jabłko1 łyżka
miodu2 łyżki
oleju kokosowego nierafinowanegogarść pestek dynigarść siekanych
migdałów1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki
kurkumyDo miski wsypuję wszystkie suche składniki (
mąkę,
płatki owsiane,
przyprawy,
pestki dyni i
migdały) i mieszam je ze sobą.Na tarce o grubych oczkach ścieram
jabłko ze skórką i dodaję do suchych składników. Ważne, aby
jabłko było soczyste.W rondelku rozpuszczam
olej kokosowy i przelewam go do miski. Dodaję
jajko i
miód.Mieszam wszystkie składniki. Łyżką nakładam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni.
Ciastka piekę przez ok 25 minut. W połowie pieczenia obracam je na drugą stronę, aby upiekły się równomiernie.
Ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 5 dni.
Podobał Ci się ten tekst? Podziel się nim z innymi.