ßßß


W opakowaniu znajdziemy wyłącznie otwarte mule, które zostały wcześniej ugotowane. Zalane są one sosem o smaku pomidorowo-paprykowym z ziołami prowansalskimi. Wg sugestii podanej przez producenta danie wystarczy odgrzać w mikrofalówce. Ja osobiście jestem wielką przeciwniczką tego sposobu gotowania, dlatego też wrzuciłam je do garnka. Zresztą sos nie zachwyca smakiem, dlatego bardziej wymagającym podniebieniom sugeruję poprawienie jego smaku.Masa netto wynosi 840 g. Wg producenta danie stanowi przystawkę dla dwóch osób lub pełnoprawny posiłek dla jednej. Ja podałam mule we własnym sosie z bagietką, makaronem i rukolą – wystarczyło tego na obiad dla dwóch osób i jeszcze zostało na kolację. Oczywiście wszystko jest kwestią wielkości porcji jakie preferujemy. Wg mnie jednym opakowaniem spokojnie najedzą się dwie osoby.Przepis na mule w sosie prowansalskimSkładniki na porcję dla dwóch osób:1 opakowanie muli w sosie prowansalskim1 czerwona cebula2 ząbki czosnku2 dojrzałe pomidory1 łyżka masła1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżka octu balsamicznegoDodatki:bagietkamakaronrukolaulubione przyprawy
Cebulę kroję w piórka, pomidory w kostkę, a czosnek siekam drobno. Smażę warzywa na oliwie i maśle przez ok. 5 minut. Następnie dodaję ocet balsamiczny.
Przekładam zawartość opakowania do gotującego się sosu. Przykrywam garnek, zmniejszam ogień i duszę do momentu aż małże będą ciepłe.
W tym czasie gotuję makaron typu tagliatelle. Po ugotowaniu skrapiam go solidnie olejem z pistacji i mieszam ze świeżą rukolą.Ocena muli z LidlaWielkość opakowaniaSkład produktuJakość produktuSmakŁatwość przygotowania4 . 2