Wykonanie
Kontynuując
serię przepisów związanych z kuchnią włoską zachęcamy do wypróbowania przepisu na bruschettę z
pomidorkami koktajlowymi i
rukolą. Jest to rewelacyjne i lekkie danie, które doskonale smakuje w upalne dni. Idealnie nadaje się na śniadanie, lunch oraz kolacje.

Składniki:
pieczywo (
bagietka lub
chleb)3 ząbki
czosnku1/5 kostki
masła1 łyżka
oliwy z oliwek +
oliwa do smażenia500g
pomidorków koktajlowych
rukolasólbazyliarozmarynPrzygotowanie:Do miękkiego
masła wgnieć
czosnek i dodaj łyżkę
oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania konsystencji przypominającej masełko
czosnkowe.Rozsmaruj otrzymane masełko na kromkach (
bagietki lub
chleba ). Posmarowane kromki włóż do rozgrzanego piekarnika na kilka minut. Kiedy masełko się roztopi, a
pieczywo stanie się chrupkie to znaczy, że kromeczki są gotowe.
Pomidorki koktajlowe pokrój na pół i wrzuć na wcześniej rozgrzaną z wykorzystaniem
oliwy z oliwek patelnię.
Posól je i dopraw sporą ilością
bazylii oraz
rozmarynu. Całość smaż do momentu kiedy
pomidorki nie zaczną się rozpuszczać. Jest to znak, że są już gotowe.Na chrupiącym
pieczywie połóż kilka liści
rukoli. Na tak przygotowany spód nakładaj najlepiej jeszcze ciepłe
pomidorki.Smacznego!