Wykonanie
Chałka jest moim ulubionym rodzajem
pieczywa. Jest miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Ma delikatnie słodki smak i idealnie łączy się ze słonymi dodatkami. Uwielbiam ją jeszcze z czasów dzieciństwa. Przygotowanie domowej
chałki zawsze było dla mnie dużym wyzwaniem, którego nie chciałam się podejmować. Zwyczajnie bałam się, że coś pójdzie nie tak. Zastanawiając się co przygotować na dzisiejsze śniadania pomyślałam właśnie o
chałce – piekarnia niestety była jeszcze nieczynna, więc przyszło mi ją upiec. Pomijając błędy popełnione przy zaplątywaniu
chałki wyszło idealnie. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła zmian do oryginalnego przepisu. Tak więc moja
chałka ma delikatnie
kokosowy smak i pachnie obłędnie. Mam już pomysł na kolejną wersję, którą zamierzam przygotować ze
skórką pomarańczową.

Składniki:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej2
jajka30 g świeżych
drożdży3 łyżki
masła1/3 szklanki ciepłej
wody2 łyżki
cukru5 łyżek
wiórków kokosowych1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
kakaoszczypta
soli1 łyżka
maku
Przygotowanie:W szklance przygotowuję rozczyn: mieszam
drożdże,
cukier i
wodę. Pozostawiam na 5 minut w ciepłym miejscu, aby
drożdże zaczęły pracować.W dużej misce mieszam wszystkie suche składnik:
mąkę, wiórki,
cynamon,
gałkę muszkatołową,
kakao i
sól.W rondelku rozpuszczam
masło i dodaję do suchych składników. Wbijam jedno
jajko i przelewam rozczyn.Zagniatam ciasto i dzielę je na cztery kawałki. Formuję wałeczki starając się, aby na końcach były cieńsze niż w środkowej części. Zawijam ciasto przekładając kolejne
nitki pomiędzy sobą. Końcówki
chałki dobrze ze sobą łączę, aby nie rozpadły się podczas pieczenia.Roztrzepuję drugie
jajko i smaruję nim ciasto. Na koniec posypuję
makiem.Wkładam do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę na 200 stopni. Piekę 20 minut od momentu pełnego nagrzania piekarnika.


Etapy zawijania
chałki

