ßßß
Składniki:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej2 jajka30 g świeżych drożdży3 łyżki masła1/3 szklanki ciepłej wody2 łyżki cukru5 łyżek wiórków kokosowych1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka kakaoszczypta soli1 łyżka maku
Przygotowanie:W szklance przygotowuję rozczyn: mieszam drożdże, cukier i wodę. Pozostawiam na 5 minut w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły pracować.W dużej misce mieszam wszystkie suche składnik: mąkę, wiórki, cynamon, gałkę muszkatołową, kakao i sól.W rondelku rozpuszczam masło i dodaję do suchych składników. Wbijam jedno jajko i przelewam rozczyn.Zagniatam ciasto i dzielę je na cztery kawałki. Formuję wałeczki starając się, aby na końcach były cieńsze niż w środkowej części. Zawijam ciasto przekładając kolejne nitki pomiędzy sobą. Końcówki chałki dobrze ze sobą łączę, aby nie rozpadły się podczas pieczenia.Roztrzepuję drugie jajko i smaruję nim ciasto. Na koniec posypuję makiem.Wkładam do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę na 200 stopni. Piekę 20 minut od momentu pełnego nagrzania piekarnika.
Etapy zawijania chałki

