ßßß Cookit - przepis na Chałka

Chałka

nazwa

Wykonanie

Witam Was po dłuższej przewie - muszę się przyznać, że miałam ostatnio ogromnego lenia... więc pozwoliłam sobie na trochę wolnego od blogowania. Przepisy i zdjęcia czekały, ale jakoś nie zbierało mi się, aby usiąść i napisać posta... Pogoda mnie niestety też nie nastraja, gdy jest szaro i ponuro, bo zamiast zimy mamy paskudą jesień :(
Dziś zapraszam na wspaniałą puszystą chałkę :) W sam raz na niedzielne śniadanie. To jedna z najlepszych jaką upiekłam. Bardzo często wracam do tego przepisu.
Przepis znalazłam tutaj
Składniki na jedną dużą chałkę:
425 g mąki pszennej + 75 g do posypania (użyłam 650)
200 ml ciepłej wody
45 g cukru
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 małe jajka lekko roztrzepane
50 g roztopionego i przestudzonego masła
Do posmarowania: 1 małe jajko + 1/2 łyżeczka wody
Do posypania: mak
Drożdże rozpuścić z ciepłą wodą. Następnie dodać mąkę, cukier i sól, oraz jajka i masło, cały czas mieszając. Następnie dodać 75 g mąki (czasem należy dać mniej, czasami więcej). To, ile dodacie mąki, zależy od konsystencji ciasta, które nie może być zbite i suche. Ma być luźne i elastyczne, niezbyt klejące. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjąć na blat i wyrabiać przez 5-10 minut. Następnie uformować kulę, lekko spryskać ją olejem i włożyć do miski. W tym czasie ciasto dwukrotnie odgazować. Należy wbijać pięść w ciasto, bardzo przyjemna sprawa :) Po wyrośnięciu ciasto podzielić na na 4 równe części uformować z nich wałki i dowolnie zapleść chałkę. Ostawić na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 40-60 minut. Po tym czasie wyrośniętą chałkę posmarować rozmąconym jakiem z wodą i posypać makiem. Następnie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec 30-40 minut.
Biorę udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" .
W miesiącu styczniu akcja odbywa się na blogu Kulinarne przygody Gatity
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2015/01/chaka.html