ßßß Cookit - przepis na Słodkie bułki z rodzynkami i szafranem

Słodkie bułki z rodzynkami i szafranem

nazwa

Wykonanie

Po wyczerpującym i pełnym wyzwań tygodniu przyszedł czas na relaks. W sobotni poranek nic mnie tak nie rozluźnia jak poranna „gimnastyka” w kuchni. Ugniatając ciasto na śniadaniowe bułeczki przy dźwiękach muzyki mogę zapomnieć o wszystkich troskach minionych dni. Na dzisiejsze śniadanie przygotowałam drożdżowe bułeczki z rodzynkami i szafranem.
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki żytniej
2 jajka
garść rodzynek
0,5 szklanki mleka (można dać mniej i uzupełnić wodą)
10 nitek szafranu
0,75 saszetki drożdży suchych
1 łyżeczka cukru brązowego
2 łyżeczki miodu dowolnego rodzaju
szczypta soli morskiej
4 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo do posypania:
mak
sezam
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypuję 1 szklankę mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki żytniej, drożdże, sól i cukier. Mleko podgrzewam razem z miodem, szafranem i rodzynkami. Należy uważać, aby nie było zbyt gorące, ponieważ drożdże nie wyrosną. Gdy rodzynki staną się miękkie, a szafran zabarwi mleko przelewam je do suchych składników oraz dodaję oliwę i jajka. Zaczynam wyrabiać ciasto dodając pozostałe 0,5 szklanki mąki pszennej. Ciasto powinno być sprężyste i nie przyklejać się do rąk.
Z gotowego ciasta formuję bułeczki, które obsypuję makiem i sezamem. Piekę w temperaturze 170 stopni przez ok 30 minut. Bułeczek nie pozostawiam do wyrastania. Wstawiam je natomiast do zimnego piekarnika i pozwalam im rosnąć w trakcie, gdy piekarnik się nagrzewa. Jeżeli macie więcej czasu możecie zostawić je pod przykryciem na minimum 30 minut w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły pracować. Smacznego poranka.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/09/slodkie-bulki-z-rodzynkami-i-szafranem