ßßß Cookit - przepis na Bułeczki śniadaniowe z makiem (pszenno-jęczmienne)

Bułeczki śniadaniowe z makiem (pszenno-jęczmienne)

nazwa

Wykonanie

Wiecie, że lubię piec domowe bułki, prawda? Zwłaszcza ma to urok w sobotnie lub niedzielne poranki, bo oprócz pysznego śniadania dodatkowo pięknie pachnie w całym domu: ) Dzisiejsze bułki upiekłam w 1/3 z mąki jęczmiennej, dodałam troszkę maku - bardzo nam smakowały z żółtym serem. Polecam je serdecznie !
Składniki na 8 bułek:
2 szklanki mąki pszennej T 500+ trochę do podsypania
1 szklanka mąki jęczmiennej pełnoziarnistej
3 łyżki maku
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki oliwy
Zaczyn:
30 g. świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka miodu
2 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie:
Ucieram dokładnie składniki zaczynu i odstawiam go do wyrośnięcia na 20 minut. Do miski wsypuję obie mąki, dodaję sól, mak , oliwę , wyrośnięty zaczyn i wodę, wyrabiam do połączenia się składników, po czym przekładam ciasto na stolnicę i wyrabiam jeszcze 5 minut. Przekładam ciasto z powrotem do miski i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy wyrośnie, podsypuję mąką stolnicę, zagniatam je przez moment, po czym dzielę na 8 części i formuję dowolne kształt bułek. Układam je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C - po 10 minutach smaruję je mlekiem i podwyższam temperaturę do 200 stopni C. Piekę ok. 25 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/02/bueczki-sniadaniowe-z-makiem-pszenno.html