Wykonanie
Wiecie, że lubię piec domowe
bułki, prawda? Zwłaszcza ma to urok w sobotnie lub niedzielne poranki, bo oprócz pysznego śniadania dodatkowo pięknie pachnie w całym domu: ) Dzisiejsze
bułki upiekłam w 1/3 z
mąki jęczmiennej, dodałam troszkę
maku - bardzo nam smakowały z
żółtym serem. Polecam je serdecznie !



Składniki na 8
bułek:2 szklanki
mąki pszennej T 500+ trochę do podsypania1 szklanka
mąki jęczmiennej pełnoziarnistej3 łyżki
maku1 szklanka ciepłej
wody2 łyżki
oliwyZaczyn:30 g. świeżych
drożdży1 płaska łyżeczka
miodu2 łyżeczki
mąki pszennej2 łyżki ciepłej
wodyPrzygotowanie:Ucieram dokładnie składniki zaczynu i odstawiam go do wyrośnięcia na 20 minut. Do miski wsypuję obie
mąki, dodaję
sól,
mak ,
oliwę , wyrośnięty zaczyn i
wodę, wyrabiam do połączenia się składników, po czym przekładam ciasto na stolnicę i wyrabiam jeszcze 5 minut. Przekładam ciasto z powrotem do miski i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy wyrośnie, podsypuję
mąką stolnicę, zagniatam je przez moment, po czym dzielę na 8 części i formuję dowolne kształt
bułek. Układam je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C - po 10 minutach smaruję je
mlekiem i podwyższam temperaturę do 200 stopni C. Piekę ok. 25 minut.Przepis autorski.





