Wykonanie

Szarlotka, inaczej jabłecznik, pochodzi z Francji.
Marie-Antoine’owi Carême’owi upiekł pierwsze takie ciasto. Stworzył je specjalnie dla cara Aleksandra I, swego wieloletniego pracodawcy. Nazwę swą szarlotka zawdzięcza księżnej Charlotcie, szwagierce imperatora, późniejszej carycy.Nadzieniem najczęściej są
jabłka, można także używać
gruszek,
brzoskwiń,
moreli i innych
owoców, a jako dodatku
rodzynek. Do
jabłek w polskiej szarlotce dodawane są
przyprawy korzenne, najczęściej
cynamon i
goździki.Szarlotkę możemy podawać z
lodami i
bitą śmietaną.Składniki na ciasto:3 szklanki
mąkiłyżeczka
proszku do pieczeniaszklanka drobnego
cukruopakowanie
cukru wanilinowego250 g zimnego
masła roślinnego (może być
masło lub
margaryna)4
jajkaSkładniki na
jabłka :2 kg
jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)około 12 łyżeczek
cukruopakowanie
cukru wanilinowegołyżeczka
cynamonuSposób przygotowania:1.
Jabłka obieramy, kroimy na niewielkie kawałki i razem z
cukrem oraz
cukrem wanilinowym lekko podsmażamy, tak aby się nie rozpadły. Dodajemy
cynamon.2. Przesiewamy
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodajemy 3/4 szklanki
cukru,
cukier wanilinowy oraz
masło. Całość siekamy nożem. Dodajemy 3
żółtka i całe
jajko. Zagniatamy szybko ciasto i dzielimy na 2 części. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.3. Jedną część ciasta rozwałkowujemyać (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przekładamy do prostokątnej formy. Odklejamy wierzchnią warstwę papieru. Wstawiamy ciasto do lodówki.
Białka z 3 jaj ubijamy na pianę, następnie stopniowo dodawajemy resztę (1/4 szklanki)
cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.4. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Formę z
ciastem wyjmujemy z lodówki, wykładamy
jabłka. Przykrywamy ubitą pianą z
białek. Na wierzch kładziemy drugą część rozwałkowanego ciasta.5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, kładziemy kawałek folii aluminiowej).6. Po upieczeniu możemy posypać
cukrem pudrem, czy startą
czekoladą.Szarlotka gotowa!

Zobacz także:Ciasto
czekoladowe Nigelli LawsonSernik BrygidyCiasto „Palce lizać”Ciasto architekta