ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku

Ryba po grecku

nazwa

Wykonanie

Ryba po grecku może być podawana na ciepło i na zimno. Wbrew nazwie, jest nieznana w kuchni greckiej. Ryba po grecku bywa podawana w Polsce na kolację wigilijną, ale także jako przystawka na przyjęciach.
Składniki:
filet z dorsza lub pstrąga
1 kg marchewki
średniej wielkości pietruszka
1/2 małego selera
2 średnie cebule pokrojone w małą kostkę
mały słoik koncentratu pomidorowego
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
1/2 szklanki oleju
przyprawa maggi
vegeta
1 łyżka stołowa octu
1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Filet z ryby smażymy, po usmażeniu usuwamy ości.
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Układamy do rondla, zalewamy wodą i olejem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu do uzyskania miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat oraz przyprawy.
Po wystudzeniu dodajemy zaparzoną cebulę (wystarczy ją zagotować z małą ilością wody oraz 1 łyżką octu), studzimy i następnie dodajemy do farszu. Całość mieszamy.
Jeżeli farsz jest zbyt kwaśny – dodamy trochę cukru.
Na koniec układamy na rybie.
Ryba po grecku gotowa. Smacznego!
Źródło:http://kozakgotuje.pl/ryba-po-grecku