Ryba po grecku może być podawana na ciepło i na zimno. Wbrew nazwie, jest nieznana w kuchni greckiej. Ryba po grecku bywa podawana w Polsce na kolację wigilijną, ale także jako przystawka na przyjęciach.Składniki:filet z dorsza lub pstrąga1 kg marchewkiśredniej wielkości pietruszka1/2 małego selera2 średnie cebule pokrojone w małą kostkęmały słoik koncentratu pomidorowegoliść laurowyziele angielskiepieprz1/2 szklanki olejuprzyprawamaggivegeta1 łyżka stołowa octu1/2 szklanki wodySposób przygotowania:Filet z ryby smażymy, po usmażeniu usuwamy ości.Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Układamy do rondla, zalewamy wodą i olejem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu do uzyskania miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat oraz przyprawy.Po wystudzeniu dodajemy zaparzoną cebulę (wystarczy ją zagotować z małą ilością wody oraz 1 łyżką octu), studzimy i następnie dodajemy do farszu. Całość mieszamy.Jeżeli farsz jest zbyt kwaśny – dodamy trochę cukru.Na koniec układamy na rybie.Ryba po grecku gotowa. Smacznego!