ßßß
Składniki ciasta:1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej1 cukier waniliowy6 jajek1 łyżka stołowa kakao½ szklanki letniej wodySposób przygotowania:Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy po jednym żółtku z cukrem i cukrem waniliowym i ubijamy na puszysta masę , dodając wodę.Po ubiciu dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Większą część ciasta wylewamy na prostokątną blaszkę i delikatnie rozprowadzamy po całości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 0 C na 5 – 6 min.Do pozostałego ciasta dodajemy kakao. Po 6 minutach jasne ciasto wyjmujemy z piekarnika i układamy nań za pomocą łyżki stołowej ciemne ciasto we wzorek widoczny na zdjęciu.Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut, aż zbrązowieje.Po upieczeniu ciasto wykładamy na lnianą ściereczkę i zwijamy do wystygnięcia.Nadzienie rolady2 galaretki truskawkoweowoc granatukrem budyniowy:½ l mleka2 budynie śmietankowe lub waniliowe4 łyżki cukru1 szklanka cukru pudru1 kostka masłaPrzygotowujemy krem: budynie gotujemy na mleku i studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, stopniowo dodając ostudzony budyń tak, aby krem nie zwarzył się.Galaretki rozpuszczamy w 1 ½ szklanki przegotowanej wody i pozostawiamy do wystygnięcia.Owoc granatu obieramy i rozdzielamy na pojedyncze ziarenka.Wykonanie rolady:Ciasto odwijamy , rozprowadzamy równomiernie krem budyniowy i ziarenka granatu. Na krem wylewamy przestudzona galaretkę, rozprowadzając je po kremie.Całość zwijamy przy pomocy papieru do pieczenia, owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce do stężenia.Smacznego!