Wykonanie

Pysznotka to prosty w wykonaniu placek na bazie kruchego ciasta, który dzięki użytemu dżemowi z
czarnej porzeczki ma delikatny,
owocowy smak. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony następnego dnia.Składniki:ciasto450g
mąki300g
margaryny Kasia100g
cukru6
jajek1
cukier waniliowy2 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 szklanki
cukru pudrusłoik
dżemu z czarnej porzeczki50g
żurawiny suszonej100g
orzechów włoskich łuskanych50g
moreli suszonejkrem0,5l
mleka4 łyżki cukru1 szklanka
cukru pudru1 kostka
masła2 budynie
śmietankowe lub
wanilioweSposób przygotowania:
Mąkę,
margarynę,
cukier,
żółtka,
cukier waniliowy i
proszek do pieczenia mieszamy i zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na 2 równe części. Ciasto schładzamy w lodówce, dobrze jest przygotować je dzień wcześniej.Jedną część ciasta rozwałkowujemy i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Następnie rozwałkujemy drugą część ciasta, smarujemy ją
dżemem z czarnej porzeczki.
Białka ubijamy z odrobiną
soli na sztywną pianę, następnie dodajemy
cukier puder, cały czas ubijając. Połowę powstałej masy bezowej wykładamy na ciasto posmarowane
dżemem i posypujemy
orzechami,
żurawiną oraz pokrojonymi w paski
morelami. Następnie nakładamy resztę masy bezowej. Ciasto pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 160 stopni.Przygotowujemy krem: budynie gotujemy na
mleku i studzimy. Ucieramy
masło z
cukrem pudrem, stopniowo dodając ostudzony
budyń tak, aby krem nie zwarzył się.Gotowy krem wykładamy na pierwszy upieczony placek. Na to kładziemy placek z
bezą. Ciasto schładzamy i… smacznego!