ßßß
Pysznotka to prosty w wykonaniu placek na bazie kruchego ciasta, który dzięki użytemu dżemowi z czarnej porzeczki ma delikatny, owocowy smak. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony następnego dnia.Składniki:ciasto450g mąki300g margaryny Kasia100g cukru6 jajek1 cukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 szklanki cukru pudrusłoik dżemu z czarnej porzeczki50g żurawiny suszonej100g orzechów włoskich łuskanych50g moreli suszonejkrem0,5l mleka4 łyżki cukru1 szklanka cukru pudru1 kostka masła2 budynie śmietankowe lub wanilioweSposób przygotowania:Mąkę, margarynę, cukier, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszamy i zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na 2 równe części. Ciasto schładzamy w lodówce, dobrze jest przygotować je dzień wcześniej.Jedną część ciasta rozwałkowujemy i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Następnie rozwałkujemy drugą część ciasta, smarujemy ją dżemem z czarnej porzeczki. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Połowę powstałej masy bezowej wykładamy na ciasto posmarowane dżemem i posypujemy orzechami, żurawiną oraz pokrojonymi w paski morelami. Następnie nakładamy resztę masy bezowej. Ciasto pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 160 stopni.Przygotowujemy krem: budynie gotujemy na mleku i studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, stopniowo dodając ostudzony budyń tak, aby krem nie zwarzył się.Gotowy krem wykładamy na pierwszy upieczony placek. Na to kładziemy placek z bezą. Ciasto schładzamy i… smacznego!