ßßß Cookit - przepis na Przecedziłem bulion i dodałem do niego podsmażoną kiełbasę z cebulką

Przecedziłem bulion i dodałem do niego podsmażoną kiełbasę z cebulką

nazwa

Wykonanie

Przepis na żurek. Może tej zupy nie powinienem nazywać „żurkiem”, bo złamałem pewnie wszystkie zasady robienia żurku, jednak… dla mnie najważniejszy jest efekt końcowy, a ten jest moim skromnym zdaniem – wyśmienity. Zupa jest przepyszna, a przepis na żurek łatwy w wykonaniu :)
Czego użyłem do zrobienia zupy?
Bulion
dwa podudzia z kurczaka
włoszczyzna
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Pozostałe składniki:
kawałek pysznej, ciemnej, podwędzanej kiełbasy,
30 dag mięsa mielonego (opcjonalnie jako „wkładka”)
mąka
zakwas (kupiony w Biedronce)
dwie średnie cebule
jajka
majeranek
Jak zrobiłem tę przepyszną zupę? Oczywiście zacząłem od przeszukiwania internetu od przepisów na żurek i jedyny efekt tych poszukiwań był taki, że wiedziałem jeszcze mniej niż przed poszukiwaniami. Postanowiłem, że zrobię własną wersję tej pysznej, pożywnej zupki.
Do dużego garnka włożyłem kurczaka (możecie użyć innego mięsa, np. wieprzowe kości)
Kurczaka zalałem wodą ok 3,5 litra
Wsypałem soli, dodałem ziele angielskie, liść laurowy
Po zagotowaniu ściągnąłem szumowin (taka paskudnie wyglądająca biała pianka)
Następnie wrzuciłem umytą i pokrojoną włoszczyznę
Gotowałem wszystko tak długo, aż mięso i warzywa zrobiły się miękkie
W międzyczasie podsmażyłem pokrojoną w kostkę kiełbasę, po kiełbasie na tej samej patelni podsmażyłem cebulkę
Wlałem całą butelkę zakwasu i dodałem sporo majeranku
Zupka jest już niemal gotowa, ale teraz jest najważniejszy moment bo musisz ocenić czy a) jest wystarczająco dobra, czy b) jest wystarczająco gęsta. Jeżeli nie ma smaku spróbuj z solą, pieprzem, magi i innymi przyprawami (bo przecież pamiętasz o majeranku). Jeżeli zupa jest za rzadka, odlej do kubka trochę „wody” z zupy i wymieszaj z mąką, jak będzie gęste i dobrze wymieszane – wlej do zupy, a ta zgęstnieje. Próbuj tak długo, aż gęstość zupy będzie Cię w pełni satysfakcjonować.
Pisałem o mięsie mielonym? Owszem. Do mięsa mielonego wsypałem soli, pieprzu, trochę papryki słodkiej i ostrej, dodałem jajko i bułkę tartą. wszystko wymieszałem i ulepiłem z całej masy kilkadziesiąt malutkich kuleczek. Kuleczki wrzuciłem do gotującej się zupy i po kilku minutach wypłynęły na wierzch – gotowe do zjedzenia.
Jeżeli masz pytania – pisz śmiało! Życzę smacznego i nie zapomnij dodać (ugotowanego na twardo) jajka!
Źródło:http://kozakgotuje.pl/przepis-na-zurek